Stadsverwarming

De stadsverwarming is in enkele gebieden in Nederland verplicht gesteld. Huishoudens uit deze gebieden zijn verplicht gebruik te maken van stadswarmte. Daardoor kunnen zijn niet overstappen van gasleverancier. Overstappen van stroomleverancier kan gelukkig nog wel.

Energie vergelijken

Kosten stadsverwarming berekenen

Om te achterhalen of u wellicht meer kwijt bent aan stadsverwarming dan u kwijt zou zijn aan een normaal gascontract, heeft u enkele gegevens nodig. Doordat normale gasrekeningen gebruik maken van het aantal verbruikte kubieke meters gas (m3) en de stadsverwarming gebruik maakt van gigajoule, soms ook in combinatie met kubieke meters tapwater, is het nodig om het verbruik van stadswarmte om te rekenen naar kubieke meters. Hiervoor moet u weten hoeveel gigajoule aan stadswarmte u heeft verbruikt en wat dit u gekost heeft. Vervolgens kunt u direct zien wat hetzelfde verbruik u gekost zou hebben met een normaal gascontract. Bij de berekening worden welkomstkortingen buiten beschouwing gelaten. Dat houdt wel in dat een normaal gascontract in werkelijkheid nog een stuk goedkoper is dan hier getoond.

Vul hieronder in wat uw verbruik was en hoeveel dit verbruik u gekost heeft. Heeft u een aparte meter voor tapwater? Vul de gegevens onder 'm3 tapwater' dan ook in. U ziet direct wat u omgerekend betaald per kubieke meter gas.

Enkele opmerkingen bij de berekening

U weet nu wat u betaald per m3 voor uw stadswarmte. Er zijn echter ook nog verschillen tussen de levering van normaal gas en de stadsverwarming.

Zo heeft u met stadsverwarming in de woning geen cv-ketel nodig. Daardoor maakt u ook geen afschrijvingskosten en onderhoudskosten voor de cv-ketel. Ook wordt stadswarmte direct geleverd door de energieleverancier, waardoor u geen netbeheer kosten voor gas betaald.

U betaalt echter wel weer vaste leveringskosten voor de stadswarmte. Deze kosten zijn vaak (iets) hoger dan de vaste kosten voor een normaal energie contract, ook wanneer afschrijving- en onderhoudskosten voor de cv-ketel daarin worden meegenomen. Dit scheelt al snel €100 - €150 in het voordeel van het normale gascontract.

Naast de kosten voor het verbruik is het dus belangrijk rekening te houden met deze extra hoge vaste kosten. Het verschil in leveringstarieven dat u krijgt vanuit de rekenmodule is dan een aardig goede indicatie van het prijsverschil tussen de stadsverwarming en regulier gas. Wilt u weten hoe hoog uw vaste kosten voor de gaslevering zijn met een normaal gascontract? Maak dan gebruik van onze gasvergelijker. Daar kunt u uw gegevens invullen alsof u op zoek bent naar een gasleverancier. Wanneer u vervolgens klikt op 'Meer informatie' ziet u onder de tab 'gas' staan 'Vaste kosten'. Deze kosten kunt u vervolgens vergelijken met de vaste kosten voor uw stadsverwarming. Wanneer u vervolgens het verschil optelt of aftrekt van de berekende leveringskosten, heeft u net overzicht van de werkelijke prijsverschillen. En hoewel stadsverwarming vaak duur lijkt, zal het in werkelijkheid niet heel veel schelen.

Vergelijk energie

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat
Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01