Terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen worden kwalitatief steeds beter en prijstechnisch steeds goedkoper. Het wordt daardoor steeds aantrekkelijker om zonnepanelen te plaatsen op uw woning. Een veelgestelde vraag over het plaatsen van zonnepanelen is wat de terugverdientijd is. Wat de terugverdientijd is hangt af van verschillende factoren zoals aantal panelen, ligging van uw dak en de hoek van waarin de zonnepanelen geplaatst worden, wat u hebt betaald voor de zonnepanelen en óók bij welke energieleverancier u bent aangesloten. Vaak wordt energie namelijk teruggeleverd aan het net. Dat gebeurt wanneer u meer energie opwekt dan verbruikt. Uw energiemeter loopt dan terug.


Bespaar tot € 517 op energie

Terugverdientijd berekenen

Terugverdientijd berekenen

Met bovenstaande rekenmodule kunt u de terugverdientijd van uw zonnepanelen berekenen. Dat kan erg handig zijn, vooral voordat u de zonnepanelen heeft aangeschaft. Zo krijgt u namelijk een idee van de financiële voordelen. De formules die gebruikt wordt om de terugverdientijd te berekenen zijn:

Netto kosten berekenen
Wanneer u zonnepanelen koopt ontvangt u de 21% BTW terug. Daarnaast bestaat de kans dat er in uw gemeente nog een extra subsidie beschikbaar is voor het plaatsen van zonnepanelen.

Aanschafprijs - BTW = Netto kosten

Aantal panelen * Capaciteit (kWh) * Stroomprijs = Verwachte opbrengst per jaar

Netto kosten / Verwachte opbrengst per jaar = Terugverdientijd in jaren

Salderingsregeling zonnepanelen verlengd tot 2023

De huidige salderingsregeling waarbij voor teruggeleverde stroom hetzelfde bedrag wordt betaald als de klant betaald, blijft nog tot tenminste 2023 van kracht. Daarvoor is gekozen om de aankoop van zonnepanelen ook de komende jaren te blijven stimuleren. Op basis van de huidige regelingen is de terugverdientijd namelijk vrij laag. De verwachting is dat na 2023 min der betaald gaat worden voor teruggeleverde stroom. Dat zal in principe de terugverdientijd voor zonnepanelen langer maken. Echter liggen ook prijsdalingen voor de aanschaf van zonnepanelen in de verwachting. Door de doorontwikkeling en massaproductei van zonnepanelen zullen de kosten omlaag gaan en de rendementen omhoog. Het kabinet verwacht dat ook na 2023 de gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen zal blijven liggen rond de 7 jaar.

De salderingsregeling is in het leven geroepen om het voor huishoudens mogelijk te maken energie terug te leveren aan het net, en daarvoor een vergoeding te krijgen in de vorm van een teruglopende energiemeter. Dat houdt in dat u voor het terugleveren van energie dezelfde prijs krijgt als betaald wordt. Een huishouden met een groot aantal zonnepanelen kan daardoor in de zomermaanden een aardig bedrag (terug)verdienen wanneer zij veel stroom opwekken en weinig stroom verbruiken.

Om gebruik te kunnen maken van de salderingsregeling moet u beschikken over zonnepanelen en moet u deze registreren op Energieleveren.nl. Daarnaast moet uw woning beschikken over een slimme meter waarmee ook het terugleveren geregistreerd kan worden. Uw netbeheerder controleert vervolgens of uw meter alles correct registreert. U ontvangt daarover een mail van uw netbeheerder.

Omvormer tussentijds vervangen

Zonnepanelen gaan lang mee. Vaak zit er op de zonnepanelen al 10 jaar garantie, maar dat betekend allerminst dat de zonnepanelen na deze 10 jaar niet meer werken. Hoewel het rendement iets verslechterd zal zijn, zullen de panelen waarschijnlijk nog eens 10 jaar stroom leveren. Een levensduur van 20 jaar is niet onrealistisch. De omvormer is echter een ander verhaal. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom die wordt opgewekt met uw zonnepanelen worden omgezet in bruikbare wisselstroom. Elke omvormer heeft een maximaal vermogen dat afgestemd zou moeten zijn op de maximale capaciteit van uw zonnepanelen. Dat houdt in dat de omvormer het af en toe zwaar te verduren kan krijgen. De gemiddelde omvormer gaat daarom ook maar 10-15 jaar mee. Dit houdt in dat de kans groot is dat uw omvormer vervangen moet worden voordat de zonnepanelen er de brei aan geven. Tenzij u hebt gekozen voor een omvormer met zeer lange levensduur welke vaak ook een stuk duurder zijn. Toch moet u rekening houden met de situatie dat de omvormer vervangen moet gaan worden. De kosten daarvoor zijn gemiddeld ongeveer € 1000,-. Wanneer u het rendement van uw zonnepanelen over een langere periode wilt gaan berekenen, zouden ook deze extra kosten meegenomen moeten worden in de berekening.

Zonnepanelen in de toekomst

Het is te verwachten dat met de verdere ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen de prijzen zullen blijven dalen en het rendement hoger zal blijven worden. Net als bij andere producten zullen de nieuwere modellen met hoger rendement op het begin duurder zijn. Na verloop van tijd zullen deze goedkoper worden. Daarmee lijkt vast te staan dat zonnepanelen goedkoper en beter worden.

Daarnaast is ook de thuisaccu sterk in opkomst. Wellicht heeft u al eens gelezen over de Tesla thuisaccu. Nu liggen de kosten voor deze thuisaccu's nog redelijk hoog en zijn de geboden capaciteiten aan de magere kant. Ook daar zal echter verandering in gaan komen wat ervoor zal gaan zorgen dat de thuisaccu aan populariteit gaat winnen. Wanneer de salderingsregeling na 2023 inderdaad versoberd wordt, zal de thuisaccu een steeds beter alternatief worden voor het terugleveren van energie. Indien de thuisaccu over genoeg capaciteit beschikt biedt dit huishoudens de kans om volledig zelfvoorzienend te worden. De vraag is of dit wenselijk is en wat het doel van het landelijk net wordt op dat moment. Er worden namelijk ook plannen gemaakt voor verschillende grote windmolenparken op zee. Wanneer iedereen zelfvoorzienend is zal de overheid een aardig bedrag gaan verliezen op deze investeringen en zal zij ook de inkomsten van energiebelastingen gaan mislopen. Belasting heffen over energie die u zelf opwekt en opslaat zal namelijk moeilijk worden.

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01