Internet via de kabel

Kabelinternet wordt steeds sneller en kan tegenwoordig bijna de concurrentie aan met glasvezel. Kabelinternet is zo snel geworden doordat tegenwoordig bijna het gehele netwerk bestaat uit glasvezel. Dit glasvezelnetwerk transporteert het signaal naar de wijkcentrale. Pas vanuit de wijkcentrale wordt het signaal via de kabel doorgestuurd naar de woningen. De prijs voor kabelinternet ligt vrij hoog omdat alleen Ziggo dit aanbiedt. Zij heeft de monopolie op het aanbod van kabelinternet. Indien uw woning is aangesloten op het glasvezelnetwerk, kunt u een snellere en meer stabiele verbinding krijgen dan het geval is via de kabel. Maar indien u niet bent aangesloten op het glasvezelnetwerk is kabelinternet het snelste dat u kunt krijgen op uw adres.


Vergelijk internet, tv en bellen

Voor- en nadelen van kabelinternet

Het grootste voordeel van kabelinternet is de maximale snelheid die behaald kan worden. Op het moment van schrijven (juli 2019) levert Ziggo via de kabel maximaal 400Mb/s. De techniek achter kabelinternet wordt steeds beter waardoor ook de maximale snelheden blijven toenemen. Kabelinternet is een stuk sneller dan ADSL internet. Ook verliest kabelinternet geen snelheid wanneer het signaal wordt vervoerd van de wijkcentrale naar de woning. In het geval van ADSL is de afstand van uw woning naar de wijkcentrale van vrij grote invloed op de uiteindelijke snelheid van uw internet. Een ander voordeel is dat televisie en internet gescheiden zijn van elkaar. Kabelinternet gebruikt u via een modem die geplaatst wordt tussen de kabel en uw computer. Televisie en internet lopen daardoor gescheiden van elkaar. Hierdoor wordt het internetsignaal niet zwakker wanneer u ook de televisie aanzet.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan kabelinternet. Allereerst zijn de prijzen voor kabelinternet vrij hoog omdat alleen Ziggo deze aanbiedt en dus een monopolie heeft waardoor de prijzen door Ziggo zelf bepaald kunnen worden. Omdat kabelinternet via de televisie kabel loopt, is het verplicht ook een televisie abonnement af te sluiten. Wanneer u dus op zoek bent naar een internetabonnement zonder televisie, wordt kabelinternet wel erg duur. Verder is de uploadsnelheid van kabelinternet een stuk lager dan het geval is bij glasvezel. Mocht u dus veelvuldig gebruik maken van upload mogelijkheden van grote bestanden, dan gaat dat met kabelinternet niet veel sneller dan via een ADSL verbinding.

Aanbieders van internet via de kabel

Eerder bood UPC kabelinternet aan. Sinds de overname van UPC door Ziggo, is Ziggo nu de enige partij die kabelinternet voor particulieren biedt. Omdat zij een monopolie hebben op het aanbieden van kabelinternet, ligt de prijs hiervoor vrij hoog. Toch is er hoop dat de kabelinternet markt binnenkort wellicht wordt opengebroken. De ACM heeft namelijk al in 2018 beslist dat Ziggo ook concurrenten moet gaan toelaten op het kabelnetwerk. Het was de bedoeling dat vanaf 2019 providers ook diensten konden gaan aanbieden via het kabelnetwerk, maar Ziggo is in beroep gegaan tegen de uitspraak van de ACM.

Indien uw woning beschikt over een glasvezelaansluiting is het zeker aan te raden ook eens te kijken naar de glasvezel internet pakketten. Glasvezelinternet is stabieler en ook nog steeds sneller dan kabelinternet. Daarnaast biedt glasvezelinternet een upload snelheid die vele malen hoger is dan kabelinternet.

Kabelinternet of glasvezel?

Kabelinternet is in gebruik genomen om een alternatief te kunnen bieden voor glasvezel in gebieden waar glasvezel nog niet beschikbaar is. Aangezien het glasvezelnetwerk maar langzaam wordt uitgebreid, gaat het hier om een aanzienlijk gebied. Een alternatief bieden voor glasvezelinternet lukt goed. De snelheden van kabelinternet liggen een stuk hoger dan bij ADSL en de verbinding is bovendien een stuk stabieler. Ook wordt er op het moment gewerkt aan oplossingen waardoor binnen korte tijd kabelinternet met snelheden tot 1000Mb/s geleverd kan gaan worden. Deze snelheid is met glasvezel al beschikbaar op enkele plekken. In het geval van glasvezel wordt nu gekeken naar een verbinding die tot 10.000Mb/s kan gaan leveren. Omdat kabelinternet een alternatief is voor glasvezel, moet het ook als zodanig gezien worden. Dit type internetverbinding is een stuk sneller en stabieler dan ADSL, maar een stuk langzamer en minder stabiel dan glasvezel. Daarnaast is de keuze in glasvezelpakketten vele malen groter dan het aanbod in kabelinternet. Wanneer u toegang heeft tot het glasvezelnetwerk, is het dan ook zeker aan te raden om te gaan voor een glasvezelpakket en niet voor kabelinternet.

Binnenkort een groter aanbod van kabelinternet?

Binnenkort een groter aanbod van kabelinternet?

KPN is in het verleden verplicht gesteld om het netwerk dat zij gebouwd hebben open te stellen voor concurrenten. Daardoor kunnen veel nieuwe providers een stuk van het KPN netwerk huren en dit vervolgens via eigen technieken weer verhuren aan consumenten. Nu is de ACM van mening dat ook Ziggo het kabelnetwerk openbaar moet gaan maken. Er zouden dan meer providers kabelinternet kunnen gaan aanbieden waardoor de concurrentie groter wordt en de prijzen hoogstwaarschijnlijk lager. Ziggo is het hier niet mee eens en is in beroep gegaan tegen deze uitspraak. Over dit beroep is nog geen uitspraak gedaan. Het is dus nog maar de vraag of ook andere providers straks kabelinternet kunnen gaan aanbieden.

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01