2015 recordjaar voor investeringen in groene energie

18-01-2016 | Groene energie

Afbeelding

In 2015 is voor maar liefst 329 miljard dollar geïnvesteerd in de opwekking van duurzame energie. Dat blijkt uit onderzoek van Bloomberg. Dit is een stijging van 4% ten opzichte van 2014 en een stijging van 3% ten opzichte van het vorige recordjaar, 2011. Deze stijging is vooral te danken aan sterk stijgende investeringen in Afrika, China, de VS, Zuid-Amerika en India. Helaas moet geconcludeerd worden dat Europa achterblijft met investeringen in duurzame energie. De reden die hiervoor genoemd wordt is de minder snel aantrekkende Europese economie. De investering in duurzame energie is in Europa met maar liefst 18% gedaald ten opzichte van 2014. Engeland investeerde als enige land meer in de opwekking van duurzame energie: 24% meer. De investeringen van Duitsland liepen echter terug met 42%.

Investeringen in duurzame energie
Het grootste deel van de investeringen zijn gebruikt voor het opzetten van windmolenparken en zonneparken. De capaciteit van het wereldwijde duurzame energienetwerk is in 2015 maar liefst 30% groter dan in 2014. Hoewel Duitsland het in 2015 voor elkaar kreeg een prestigieus project, Veja Mate, op te zetten in de Noordzee, lijkt het erop dat dit in Nederland nog niet heel snel gaat gebeuren. De wet die aangenomen moest worden om de bouw van een windmolenpark in de Noordzee op te starten is namelijk onlangs weggestemd door de eerste kamer.

Ondanks de sterke prijsdalingen van fossiele brandstoffen in het afgelopen jaar is de groei in duurzame energie niet afgeremd. Sterker nog: veel ontwikkelingslanden beginnen het opwekken van duurzame energie als 'normaal' te zien. De opwekking van duurzame energie wordt steeds goedkoper doordat de techniek die nodig is om duurzame energie op te wekken steeds beter en goedkoper wordt. De prijs van fossiele brandstoffen is echter niet heel betrouwbaar. Hoewel de prijzen van fossiele brandstoffen momenteel laag liggen, is het mogelijk dat deze over een week weer 10% hoger liggen. Hierdoor zal uiteindelijk duurzame energie steeds aantrekkelijker worden en zal deze vorm van energie opwekken hopelijk de handel in fossiele brandstoffen zo goed als stil gaan leggen.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01