ACM adviseert uit te kijken naar andere energieleverancier

18-11-2015 | Energieleveranciers

Afbeelding

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) deed onlangs onderzoek naar de huidige stand van zaken op de energiemarkt. Het blijkt dat nieuwe energieleveranciers de mogelijkheid bieden tot €400 per jaar te besparen, vooral voor klanten die nog niet eerder zijn overgestapt. De ACM adviseert deze consumenten goed te kijken naar hun huidige energiecontract en de mogelijkheden die er bestaan. Overstappen kost slechts enkele minuten en levert honderden euro’s aan voordeel op, terwijl de energieleveranciers allemaal precies dezelfde energie leveren.

Tot €400 per jaar besparen
Overstappen van energieleverancier kan volgens de ACM tot €400 per jaar opleveren. Dit voordeel geldt vooral voor consumenten die nog niet eerder zijn overgestapt. Dat heeft deels te maken met het grote aantal internet leveranciers dat er bij is gekomen, naast het feit dat de tarieven de afgelopen jaren flink gedaald zijn. Deze twee effecten zorgen er samen voor dat het zeer de moeite waard is om in ieder geval na te gaan welke mogelijkheden tot besparing er bestaan.

De ACM adviseert vooral klanten die al 5 jaar of langer dezelfde energieleverancier hebben goed te kijken naar de mogelijkheid om over te stappen. De kans is groot dat zij de mogelijkheid hebben honderden euro’s per jaar te besparen, zonder dat ze aan de andere kant hoeven in te leveren aan comfort. Kiezen die consumenten er bovendien voor om bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager te zetten? Dan is het zelfs mogelijk om nog meer te besparen en de vaste lasten verder te drukken.

Dalende prijzen elektra en gas
De afgelopen jaren zijn de prijzen voor elektra en voor gas flink gedaald, waardoor nieuwe energiecontracten de mogelijkheid tot een flinke besparing bieden. Volgens de ACM kunnen consumenten daar het best van profiteren door over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Het is mogelijk om de tarieven dan weer eens goed met elkaar te vergelijken en na te gaan of de kosten niet te hoog liggen. Met name de kosten van gas vragen een goede blik op de huidige tarieven, aangezien de rekening daarvoor anders flink kan oplopen. Consumenten doen er volgens de ACM verstandig aan om een contract voor 1 jaar af te sluiten en vervolgens weer over te stappen.

Dat de tarieven zijn gedaald heeft volgens de ACM onder andere te maken met vraag en aanbod. De winters zijn zacht geweest en we gaan dankzij betere isolatie steeds zuiniger om met bijvoorbeeld gas. Het is de lagere vraag die ervoor zorgt dat er aanbiedingen ontstaan, op basis van het overschot dat er beschikbaar is.

Gemiddeld €1.699 per jaar
Zonder over te stappen zijn de kosten voor energie het afgelopen jaar bijvoorbeeld met zo’n €16 gedaald. Waar we een jaar geleden nog gemiddeld €1.715 per jaar betaalde aan de rekening voor gas en stroom is dat dit jaar nog maar €1.699. Door over te stappen is het mogelijk nog een paar honderd euro voordeliger uit te komen, waardoor er onder de streep meer geld over zal blijven.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01