ACM tikt opnieuw energieleveranciers op de vingers

23-10-2015 | Energieleveranciers

Afbeelding

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft opnieuw enkele energieleveranciers op de vingers getikt, vanwege de onduidelijke informatie op de website. Het gaat in dit geval onder andere om Partner Energie en EnergieFlex. Zij zijn niet voldoende duidelijk op hun website, waardoor consumenten zich geen goed beeld kunnen vormen van de aanbiedingen. Eerder dreigde de ACM al met een dwangsom, vandaar dat de autoriteit teleurgesteld is in de houding en acties van de energiebedrijven.

Informatie in lijn brengen met de regels
Eind vorig jaar gaf de ACM aan dat verschillende energiebedrijven hun informatie in lijn moeten brengen met de regels. Bovendien gaf de autoriteit aan hierop te gaan handhaven. De wet stelt dat energieleveranciers klanten op een heldere wijze moeten informeren. Zij dienen daarbij zowel volledig als correct te zijn, iets waar de ACM vervolgens op toeziet. Daarnaast dienen de energieleveranciers een Aanbod op Maat aan te bieden. Dit biedt consumenten de mogelijkheid om de verschillende mogelijkheden met elkaar te vergelijken en daar een goede keuze uit te maken. Eerder trad de ACM al op tegen een aantal andere energiebedrijven, deze keer zijn het EnergieFlex en Partner Energie die het moeten ontgelden. Wat de derde partij is die een berisping heeft ontvangen wil de ACM niet bekendmaken.

Anita Vegter van de ACM geeft aan dat ze het teleurstellend vindt om opnieuw te moeten handhaven, zij was er vanuit gegaan dat het de energieleveranciers duidelijk zou zijn dat er wat moest gaan veranderen. Het is van groot belang dat consumenten kunnen rekenen op volledige en correctie informatie, om op basis daarvan een keuze te maken. Zonder die informatie is het immers onmogelijk om de verschillende aanbiedingen op het gebied van energie goed met elkaar te vergelijken.

Wat is er niet bij de energieleveranciers?
Partner Energie (ook bekend als Gewoon Energie) is onder andere niet duidelijk over het feit dat het een wederverkoper is voor energieleverancier Anode. Bovendien is het bedrijf onduidelijk over de bedenktijd die consumenten hebben en is er in bepaalde gevallen zelfs sprake van onjuiste informatie. Dat betekent dat consumenten onmogelijk een goede keuze kunnen maken, vandaar dat er vanuit de ACM sprake is van een dwangsom. Gewoon Energie heeft eieren voor haar geld gekozen en de website offline gehaald. Dit zorgt ervoor dat de energieleverancier de kans heeft om de informatie op het gemak aan te passen.

EnergieFlex was op de website niet goed duidelijk over de netbeheerkosten die consumenten dienen te betalen, op het moment dat ze er een contract voor energie afsluiten. Daarnaast voldeed het rekenmodel niet aan de vereisten voor het Aanbod op Maat en was het bedrijf ook niet duidelijk over de bedenktermijn voor consumenten. Wat dat betreft bleken er een aantal dingen niet in orde. EnergieFlex heeft de wijzigingen op de website inmiddels doorgevoerd. Dit gebeurde onder dreiging van een dwangsom door de ACM. Wat dat betreft lijkt het de energieleveranciers inmiddels duidelijk te zijn dat de ACM serieus is en het aanbod in lijn dient te zijn met de richtlijnen.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01