Autoverzekeraars willen zwarte doos in nieuwe auto

15-03-2018 | Zwarte doos

Afbeelding

Nieuwe auto's moeten verplicht voorzien worden van een event datarecorder, ook wel een zwarte doos genoemd. Dat wil het Verbond van Verzekeraars. Een zwarte doos zou het oplossen van de schuldvraag na een ongeluk een stuk makkelijker kunnen maken, doordat data over het rijgedrag van de bestuurders teruggekeken kan worden. Zo kan dan onder andere bekeken worden hoe hard er werd gereden, hoe lang de remweg was voor het ongeluk en in de nabije toekomst zou zelfs achterhaald kunnen worden of een bestuurder wellicht bezig was met zijn of haar mobiel.

Kritiek van Bovag

De Bovag is het niet eens met de plannen van het Verbond van Verzekeraars. Zij stellen dat de informatie die gedeeld wordt via een dergelijk systeem te privacygevoelig is. Ook is de Bovag het niet eens met het verplicht stellen van een zwarte doos in nieuwe auto's. De Bovag stelt dat het vooral de taak is van verzekeraars om klanten zover te krijgen zelf in te stemmen met het gebruik van een zwarte doos in de auto. Dat zou dan bijvoorbeeld bereikt kunnen worden door premiekortingen te bieden aan klanten die gebruik gaan maken van de zwarte doos.

De verzekeraars hopen met het gebruik van de zwarte doos fraude in de toekomst tegen te kunnen gaan. Momenteel wordt er jaarlijks voor meer dan 50 miljoen euro gefraudeerd via autoverzekeringen. De verzekeraars stellen dat door het gebruik van de zwarte doos ook de premies omlaag kunnen gaan omdat zij minder tijd kwijt zijn aan het achterhalen van de schuldige en ook fraude met een autoverzekering moeilijker wordt. Veel nieuwe auto's zijn overigens al uitgerust met een zwarte doos onder de motorkap. Op het moment wordt de data die daar wordt opgeslagen alleen gebruikt door de politie bij zware ongevallen.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01