Bepalende factoren voor de hoogte van uw autoverzekeringspremie

12-07-2016 | Autoverzekering

Afbeelding

Hoeveel u betaalt voor uw autoverzekering is afhankelijk van verschillende factoren. Bij de ene verzekeraar weegt een bepaalde factor daarnaast zwaarder mee dan bij de ander. Hoewel autoverzekeraars dus geregeld stellen dat zij goedkoper zijn dan een concurrent, is de prijs die uiteindelijk gerekend gaat worden sterk afhankelijk van deze verschillende factoren. Wanneer u overstapt van autoverzekeraar doet u er dan ook goed aan een goede vergelijking te maken om te kunnen zien met welke autoverzekering u het voordeligst uit bent. De volgende factoren zijn van invloed op de hoogte van uw autoverzekeringspremie.

Woonplaats
Een sterke factor die bepalend is voor de hoogte van uw maandpremie is uw woonplaats. Uit recent onderzoek is gebleken dat een autoverzekering in Den Bosch relatief het duurst is en in Groningen het goedkoopst. In Den Bosch betaald u gemiddeld 28,51 per maand, waar dat in Groningen slechts 18,20 is. Dit komt doordat in Den Bosch veel meer schadeclaims worden ingediend dan in Groningen, namelijk 33,9/1000 in Noord-Brabant tegen 20,3/1000 in Groningen. De steden met de hoogste premies zijn naast Den Bosch ook Haarlem, Den Haag en Amsterdam.

Schadevrije jaren
Het aantal schadevrije jaren en daarmee uw positie op de bonusmalus (no-claim) ladder, zijn sterk van invloed op de hoogte van uw premie. Zo geven de meeste autoverzekeraars een korting oplopend tot rond de 80% op de premie wanneer u het maximale aantal schadevrije jaren heeft gereden. Op een premie van 40 euro betaalt u dan slechts 8 euro.

Veel verzekeraars maken daarnaast ook gebruik van een negatief aantal schadevrije jaren. U beschikt over een negatief aantal schadevrije jaren indien u nog geen schadevrije jaren heeft opgebouwd en toch schade claimt. Indien het aantal schadevrije jaren te diep in het negatief komt te staan, is het mogelijk dat een auto verzekeren op uw naam zeer moeilijk wordt.

Nieuwprijs van de auto
Vooral bij het afsluiten van een Allrisk verzekering is de nieuwwaarde van de auto van sterke invloed op de te betalen premie. De logica hierachter is dat het de verzekeraar meer gaat kosten om een duurdere auto te repareren in het geval van een eventueel ongeval. Logisch.

Type verzekering
Een andere factor voor de hoogte van de te betalen premie is het type verzekering. Autoverzekeraars bieden doorgaans een autoverzekering aan in de vorm van een WA-verzekering (wettelijk verplicht minimum), een beperkt casco of een volledig casco (Allrisk) dekking. Voor een autoverzekering met een volledig casco dekking betaalt u ongeveer 80% meer dan voor een WA-verzekering. Met deze verzekering, die vooral aantrekkelijk is voor auto's met een hoge restwaarde, wordt dan ook schade vergoedt die door de bestuurder zelf veroorzaakt wordt.

Gezinssamenstelling
Uit onderzoek is gebleken dat ook de gezinssamenstelling van invloed is op de hoogte van de premie. Hier kwam men achter doordat personen op een bijna zelfde adres zeer verschillende premies betalen. Een gezin dat op nummer 54 woont betaald zo bijvoorbeeld 80 euro per maand terwijl de bovenbuurman zonder gezin op nummer 54A slechts 60 euro per maand betaalt. Het is nog niet duidelijk hoe zwaar deze factor daadwerkelijk meetelt, maar dat de factor meetelt is vrij zeker.

Kleur van de auto
Uit onderzoek van de Consumentbond is gebleken dat ook auto's gediscrimineerd worden:) Zo betaald een persoon die een Audi A6 in het zwart aanschaft op jaarbasis 128 euro meer dan een persoon die dezelfde auto in het groen aanschaft. De verzekeraars hebben hierbij verklaard dat deze prijsverschillen gebaseerd zijn op een risico analyse. Zwarte auto's worden vaker gestolen en rijden vaker schade.

Leeftijd
Ook de leeftijd van de persoon die de verzekering afsluit is van invloed op de hoogte van de premie. Uit onderzoek van verschillende verzekeraars is gebleken dat bestuurders jonger dan 24 jaar de meeste schadeclaims indienen. Het afsluiten van een autoverzekering is voor deze 'risicogroep' dan ook duurder dan voor personen ouder dan 24 jaar.

Overige factoren
Verder worden voor de verschillende verzekeringstypen verschillende factoren in overweging genomen. Zo wordt bij het afsluiten van een WA-verzekering onder andere het gewicht van de auto meegenomen. De redenering hierbij is dat hoe zwaarder de auto is, hoe meer schade zou kunnen ontstaan bij een eventueel ongeval.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01