Bespaar op je stroomverbruik: zo herken je energiezuinige apparaten

22-01-2020 | energie

Afbeelding

Je eigen herbruikbare rietje meenemen, minder vliegen, korter douchen, geen vlees meer eten, elektrisch rijden: er zijn veel verschillende manieren om jouw ecologische footprint zo goed als het kan te beperken. We hebben een groot milieuprobleem en we putten de aarde uit. Earth Overshoot Day, de dag dat we de draagkracht van de aarde overschrijden, viel dit jaar op 29 juli. Dat is veel vroeger dan jaren geleden, toen die dag nog viel in oktober, of november. Na iets meer dan de helft van het jaar hebben we dus de capaciteiten van de aarde in haar natuur eigenlijk dus al opgebruikt.

Goed, dat er iets bedaan moet worden om meer aan ons klimaat te denken, is duidelijk. Maar hoe kun je dat op kleine schaal doen, bijvoorbeeld door je huis zo duurzaam mogelijk in te richten? Daar zijn een aantal handige tips voor, zodat jouw huis straks helemaal milieuvriendelijk is.

Check de energielabels
De meest duurzame keuze die je kunt maken voor apparaten in je huis is door de energielabels te checken. Zie je een label met A of A+ en denk je dat deze heel milieuvriendelijk is? Helaas, dat is een foute gedachte, want deze energielabels zijn eigenlijk alsnog veel te vervuilend. De enige verstandige keuze die eigenlijk overblijft is om te kiezen voor energielabel A+++, met drie plusjes. Wij vinden het ook misleidend.

Koop niet te groot
Ook kun je zuiniger aandoe met je energieverbruik door jouw behoeftes niet te overschatten. Is jouw koelkast eigenlijk altijd leeg en leef je alleen? Dan heb je waarschijnlijk niet een mega grote Amerikaanse koelkast nodig. Kies dan liever voor een apparaat op maat, die jouw van je behoeftes voorziet maar niet onnodig energie verbruikt.

Efficiëntie
Het ligt voor de hand, maar laat een apparaat geen energie verbruiken wanneer je het niet nodig hebt. Als niemand naar de televisie kijkt, laat hem en bijbehorende apparaten als soundbars en speakers dan niet aan staan en zet de verwarming zo vaak mogelijk uit. Let er ook op dat je van elk energieverbruikend apparaat die je niet gebruikt de stekker eruit trekt.

De wasmachine
De wasmachine is, als je er niet zuinig mee omgaat, een echte energievreter. Toch kan je ook bij de keuze voor een wasmachine een duurzame keuze maken. Het grootste milieubelastende element van een wasmachine bevindt zich namelijk bij het gebruik van de wasmachine. Hoe zuiniger jij wast, hoe zuiniger jouw wasmachine is. Was daarom alleen in grote hoeveelheden, als het écht nodig is, en altijd zo kort en zo koud mogelijk. Daarnaast: kies altijd voor energielabel A+++ zodat je zeker weet dat je een zuinige wasmachine hebt.

De koelkast
Ook de koelkast is een groot energieverbruiker in huis. Ook hier geldt: kies altijd voor energielabel A+++ wanneer je op zoek bent naar de beste koelkast uit de test. Een koelkast met dit energielabel verbruikt jaarlijks namelijk zo’n 160 kWh per jaar aan stroom, en een A+ model 300 kWh. Dat is nogal een verschil als je het ons vraagt! We noemden eerder al even dat het bij de aanschaf van een koelkast belangrijk is dat je hem niet té groot aanschaft, ook dit vreet onnodige energie. Kies dus liever voor een klein koelkastje dan een groot Amerikaans model.

Bij deze dus een aantal tips om verwachte stijging van energiekosten wellicht een beetje in te dammen.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01