Betere bescherming grote bedrijven bij faillissement energieleverancier

26-10-2015 | Energieleveranciers

Afbeelding

De bescherming van grote bedrijven bij een faillissement van een energieleverancier liet te wensen over, vandaar dat er op dat gebied maatregelen zijn genomen. Een energieleverancier behoort tot de belangrijke toeleveranciers van veel bedrijven, zonder elektriciteit gaat het licht uit en zonder gas is het veelal onmogelijk om de verwarming in te schakelen. Een faillissement van een energieleverancier kan wat dat betreft tot grote problemen leiden, het is van belang om (grote) bedrijven daar op een goede wijze te verzekeren.

Daar is vanaf nu sprake van, er geldt dankzij de nieuwe regeling een garantie op de levering van gas en/of stroom. Op het moment dat een energieleverancier failliet gaat komt de levering voor de afnemers niet in gevaar. Dat was voor consumenten al op die manier geregeld, vanaf dit moment kunnen ook bedrijven hiervan profiteren. Dit leidt ertoe dat bedrijven kunnen rekenen op een doorlopende levering van stroom en gas, zodat ze zich daar geen zorgen over hoeven te maken. Ze kunnen wat dat betreft scherper kijken naar de prijzen van energie, zonder bijvoorbeeld de energieleverancier te controleren op de financiële slagkracht.

Regels voor bedrijven gelijk aan die voor consumenten
Consumenten profiteren al langer van een regeling die ervoor zorgt dat de levering altijd door zal blijven gaan. Op het moment dat een energieleverancier failliet gaat merkt de consument daar in principe niets van. De levering wordt overgenomen door een andere energieleverancier, zodat er geen afsluiting van stroom en/of gas plaats zal vinden. Ook bedrijven kunnen hier vanaf nu op gaan rekenen. Dit betekent dat de regels en voordelen voor consumenten en bedrijven voortaan gelijk aan elkaar zijn, het onderscheid tussen de beide soorten afnemers verdwijnt.

Automatisch nieuwe energieleverancier toegewezen
Op het moment dat er een energieleverancier failliet gaat zal er automatisch een toewijzing plaatsvinden van een nieuwe energieleverancier. Het is de Autoriteit Consument & Markt die dit heeft aangegeven en ervoor zal zorgen dat er na een faillissement een nieuwe leverancier zal kiezen. Die leverancier neemt de levering van stroom en/of gas (tijdelijk) over. Een onderneming kan daardoor doorlopend gebruik blijven maken van energie, er ontstaat tijd om een nieuw contract af te sluiten bij een andere leverancier. Op die manier worden problemen met de levering voorkomen, waardoor in het ergste geval de productie stil kan komen te liggen en de afnemer zelf in de problemen komt.

Meer stabiliteit voor bedrijven
Dankzij de aanpassing in de regels kunnen ook bedrijven rekenen op meer stabiliteit. Onder de oude regels liepen bedrijven het risico te worden afgesloten van stroom en/of gas, waardoor zij bij hun keuze voor een leverancier rekening dienden te houden met de financiële stabiliteit van de energieleverancier. Dat is nu niet meer nodig, waardoor het gemakkelijker is om over te stappen naar een van de prijsvechters. Dat moet er uiteindelijk toe leiden dat de tarieven bij energieleveranciers voor de bedrijven omlaag gaan, zodat ze op een meer voordelige wijze stroom en/of gas kunnen afnemen, zonder risico op eventuele onderbrekingen.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01