Bewijslast energiebesparing ligt voortaan bij bedrijven

14-02-2018 | Energiebesparing

Afbeelding

Meer dan honderd duizend bedrijven moeten voortaan zelf gaan bewijzen dat zij er alles aan gedaan hebben om energie te besparen. De bewijslast hiervoor wordt omgedraaid. Waar de overheid eerder zelf op onderzoek moest uitgaan, ligt de verantwoordelijk hiervoor nu dus bij bedrijven. Dat meld de NOS.


Wet milieubeheer

Een van de doelen van de Wet Milieubeheer, is om bedrijven verplicht te stellen energiebesparende maatregelen te nemen die binnen 5 jaar terugverdiend kunnen worden. Maar van deze wet waren maar weinig bedrijven op de hoogte. Ook deed de overheid nauwelijks aan controle om te achterhalen of deze wet werd nageleefd door het bedrijfsleven. Daar komt nu dus verandering in. Bedrijven moeten voortaan zelf kunnen aantonen dat zij hiernaar hebben gekeken en daadwerkelijk maatregelen hebben genomen om energie te besparen. Het gaat dan om bedrijven die meer dan 50.000 kWh aan stroom, of 25.000 m3 aan gas verbruiken op jaarbasis. Hieronder vallen dus in principe alle grootverbruikers in Nederland, waaronder veel hotels, cafés en fabrieken. Hoe bedrijven deze bewijzen moeten gaan leveren en hoe dit vervolgens gecontroleerd gaat worden, is nog niet duidelijk. Dat de omgekeerde bewijslast er komt wel.


Energieakkoord

Deze maatregel is genomen om de doelstellingen te kunnen halen die in het energieakkoord beschreven worden. In 2020 moet Nederland 100 petajoule minder energie verbruiken dan het geval was in 1990. Momenteel gaan optimistische schattingen uit van een besparing van 75 petajoule. Het lijkt er dus op dat dit doel niet gehaald gaat worden.


Consumentenenergie

Ook consumenten kunnen bijdragen aan het behalen van de doelen in het energieakkoord. Dat kan bijvoorbeeld door over te stappen naar een groene energieleverancier.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01