Burgers wekken al voor bijna kwart miljoen huishoudens stroom op

02-12-2019 | energie, stroom, vergelijken, energieleverancier

Afbeelding

Uit de jaarlijkse monitor van Stichting HIER blijkt dat collectieve burgerinitiatieven in 2019 al 70 procent meer hernieuwbare energie hebben opgewekt dan vorig jaar. Dat betekent dat er bijna een kwart miljoen huishoudens stroom geleverd krijgen vanuit burgerinitiatieven. Stichting HIER, het kennisplatform voor lokale initiatieven voor duurzame energie, verwacht op korte termijn nog eens een groei van 70 procent en zijn daar uitermate blij mee.

Samenwerking tussen burgers en lokale bedrijven

Er zijn in Nederland 582 lokale energiecoöperaties, in bijna iedere gemeente wel eentje. Dit aantal nam razendsnel toe van 69 naar 582. Hierbij zijn minstens 85.000 Nederlanders aangesloten. Bij een burgercoöperatie zijn lokale bedrijven en burgers samen eigenaar van een zonne- of windpark. Iedereen kan al met een kleine bijdrage meedoen en men ontvangt rendement op op de eigen inleg. Daarnaast maakt men vaak zelf gebruik van de opgewekte energie uit de coöperatie.

Groei aantal zonnepanelen

Gijs Termeer, directeur van Klimaatbureau HIER, geeft aan dat momenteel ongeveer 94 procent van de duurzaam opgewekte energie komt van zonnepanelen op daken. In de toekomst verwacht Termeer weilanden vol zonnepanelen. Er wordt volgens Termeer door de energiesector hard gewerkt aan het oplossen van de problemen rondom de aansluitingen op het net.

Daarnaast zorgen zonnepanelen ook voor een lagere energie rekening.

Alternatief voor aardgas

De meeste coöperaties houden zich ook steeds meer bezig met alternatieven voor aardgas. In 2019 onderzoeken 37 initiatieven de haalbaarheid hiervan. Burgers doen dit meestal samen met het waterschap of de gemeente. Er wordt onder andere gekeken naar warmte uit riool-, afval- en oppervlaktewater, geeft Stichting HIER aan.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01