Centrica snijdt flink in de kosten en ontslaat 6.000 werknemers

25-08-2015 | Energieleveranciers

Afbeelding

Energieleveranciers dienen op dit moment al goed na te denken over de toekomst, over de wijze waarop zij van toegevoegde waarde blijven. Dat werd onlangs pijnlijk duidelijk bij Centrica, een energieleverancier in Engeland. Het bedrijf zal de komende tijd 6.000 werknemers ontslaan, om in de kosten te kunnen snijden en weer financieel gezond te worden. In Nederland is er nog geen sprake van dergelijke grote ontslagrondes, al lijken de energieleveranciers wel te beseffen dat hun traditionele rol op termijn uitgespeeld raakt.

Snijden in de activiteiten
Centrica kiest overigens niet uitsluitend voor het ontslag van werknemers, het gaat daarnaast om het snijden in de eigen activiteiten. Centrica is bijvoorbeeld zeer actief op het gebied van de productie en exploitatie, twee elementen waarin de kosten flink omlaag moeten. Door de activiteiten terug te brengen tot de kern hoopt de energieleverancier ervoor te zorgen dat het weer positieve cijfers kan schrijven. Dat was het afgelopen jaar totaal niet het geval, waardoor er ingrijpende maatregelen nodig zijn om het bedrijf weer op de rit te krijgen.

Verlies van banen op natuurlijke wijze
Er zal bij Centrica overigens geen sprake zijn van een massa-ontslag van de een op de andere dag. In plaats daarvan zal het verlies van 6.000 banen de komende tijd op een zoveel mogelijk natuurlijke manier plaats moeten vinden. Dat betekent onder andere dat het bedrijf veel van de tijdelijke contracten niet zal verlengen en het er bij oudere werknemers op aan zal sturen om voor het pensioen te kiezen. Op die manier moeten de kosten van Centrica de komende tijd flink dalen, om er uiteindelijk voor te zorgen dat er weer sprake van winst zal zijn.

Verlies van 1 miljard pond
Centrica heeft geen tijd om rustig na te denken over de maatregelen, afgelopen jaar was er sprake van een verlies van 1 miljard pond. Dat staat gelijk aan 1,4 miljard euro, een verlies dat het bedrijf niet meerdere jaren op rij kan leiden. Het bedrijf heeft zo lang mogelijk vast willen houden aan de eigen werknemers, maar ziet nu geen andere mogelijkheid dan ook daar te snijden en er daarmee voor te zorgen dat de totale kosten uiteindelijk omlaag kunnen.

6.000 banen op de tocht
De 6.000 banen die op de tocht staan hebben betrekking op de verschillende lagen en niveaus binnen het bedrijf. Centrica wil de komende tijd gebruiken om binnen de organisatie kenbaar te maken waar er kostenbesparingen plaats dienen te vinden, zodat werknemers bijvoorbeeld de kans krijgen om elders op zoek te gaan naar een vergelijkbare functie. In hoeverre Centrica erin slaagt om dit op een nette manier te doen en in hoeverre het bedrijf financieel nog gezond kan worden zal de komende tijd moeten blijken. De traditionele rol van een energieleverancier lijkt in ieder geval uitgespeeld. Dat betekent dat de energieleverancier net als bijvoorbeeld Eneco in Nederland op zoek zal moeten naar andere activiteiten en andere bronnen van inkomsten.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01