Einde van fossiele energie komt sneller dichterbij dan gedacht

23-11-2015 | Fossiele-energie

Afbeelding

Het tijdperk van fossiele energie zou nog enkele tientallen jaren voortduren, dat was lang de verwachting van diverse analisten. Daar komt de laatste tijd verandering in, omdat de ontwikkeling op het gebied van duurzame energie veel sneller gaat dan we hadden verwacht. Onder andere beleggers krijgen steeds meer het idee dat we al veel vlotter kunnen overstappen naar meer duurzame bronnen, mede dankzij de enorme investeringen op dit gebied.

Uitvindingen op het gebied van duurzame energie
Op dit moment zijn aardolie, aardgas en steenkool nog goed voor 78% van onze energiebehoefte. Duurzame energie is goed voor zo’n 19% en kernenergie voor zo’n 2,6%. Het lijkt erop dat kernenergie het uiteindelijk niet gaat redden, het is namelijk de duurzame energie die snel in omvang toeneemt. We maken op grote schaal gebruik van zonne- en windenergie, net als energie uit biomassa. De grote investeringen op dit gebied zorgen ervoor dat we sneller dan gedacht over zullen kunnen stappen. Voor stroom maken we al steeds meer gebruik van duurzame bronnen, we zoeken naar mogelijkheden om ook het aardgas voor de verwarming te kunnen vervangen.

De diverse uitvindingen op het gebied van bijvoorbeeld zonne-energie zorgen ervoor dat de transitie rap grotere vormen aanneemt. We slagen er dankzij onderzoek van McKinsey bijvoorbeeld steeds beter in om Grid Parity te bereiken, waarmee we op een efficiënte wijze gebruik maken van de energie die er gedurende de dag beschikbaar is. De productiekosten van zonne-energie komen daardoor te liggen op het niveau van elektriciteit uit fossiele brandstoffen. Zodra de kosten op hetzelfde niveau liggen is de kans groot dat we vlot de overstap zullen maken naar duurzame energie, waarmee we de uitstoot van schadelijke stoffen kunnen terugbrengen.

Hoger tempo van vervanging
Het tempo van de vervanging ligt een stuk hoger dan we in eerste instantie hadden gedacht. Onder andere onderzoekers van de Stanford University geven aan dat het tempo waarmee we fossiele brandstoffen vervangen door duurzame alternatieven veel hoger ligt dan we op voorhand hadden ingeschat. Kernenergie lijkt de boot te hebben gemist, we zoeken massaal naar schonere en slimmere alternatieven. We gaan totaal anders om met auto’s dan een aantal jaren geleden en het lukt bijvoorbeeld steeds beter om energieneutrale woningen te bouwen, die net zoveel energie opwekken als dat ze aan de andere kant gebruiken.

Enorme investeringen in duurzame energie
Uiteraard gaat dit niet zonder slag of staat, er vinden enorme investeringen op het gebied van duurzame energie plaats. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zal de komende jaren bijvoorbeeld 150 miljard dollar in zonne-energie, windenergie, duurzame waterkracht en energieopslag investeren. Ook in Nederland zitten we niet stil, het ABP zal 30 miljard investeren in duurzaamheid, schone energie en maatschappelijk verantwoorde beleggingen. Zelfs Saoedi-Arabië kiest er als grootste producent van olie ter wereld voor om meer in zonne-energie te investeren, waardoor het tempo van de overgang de komende jaren waarschijnlijk nog verder op zal lopen.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Meer nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01