Eneco doet niet meer mee aan het Energieakkoord

07-07-2015 | Eneco

Afbeelding

Eneco is de eerste energieleverancier die aangeeft te gaan stoppen met de steun voor het Energieakkoord, zoals dat enige tijd geleden werd gesloten door het kabinet met haar partners. CEO van Eneco Jeroen de Haas heeft aangegeven dat Eneco de investeringen niet langer op kan brengen. Analisten spreken van een zorgwekkende situatie indien een grote speler als Eneco niet langer in staat is bij te dragen aan het Energieakkoord, het kan dan behoorlijk lastiger worden om de doelstellingen te behalen.

Splitsing van Eneco
Volgens De Haas heeft het besluit van Eneco vooral te maken met de op handen zijnde splitsing van het bedrijf. Minister Kamp heeft Eneco gedwongen een splitsing door te voeren, in een netwerkbedrijf en een energieleverancier. Onlangs besloot de Hoge Raad dat de minister tot deze splitsing mag verplichten, waardoor Eneco hiermee akkoord zal moeten gaan. Eneco heeft daarop nu aangegeven dat het €400 miljoen aan duurzame investeringen zal schrappen, om de splitsing mogelijk te maken.

Onvoldoende investeringscapaciteit
De energieleverancier geeft aan de noodzakelijke investeringen in de splitsing niet te kunnen doen zonder de duurzame plannen te schrappen. “Wij zijn heel groot voorstander van de doelen van het Energieakkoord. Er mag zelfs best nog een schepje bovenop, maar we kúnnen het niet meer,” aldus de Haas van Eneco. Hij geeft aan dat de splitsing een dusdanige invloed heeft op de investeringscapaciteit dat het daarnaast niet ook mogelijk is om te blijven investeren in duurzame energie. Bovendien is Eneco niet te spreken over het besluit van de minister. Volgens de energieleverancier heeft de netwerktak Stedin al een eigen raad van commissarissen, waarmee Eneco verder gaat dan wat in de rest van Europa gebruikelijk is. Toch wil de minister nog een stap verder gaan door een splitsing door te voeren.

Zorgelijke stap van de energieleverancier
D66-woordvoerder Stientje van Veldhoven vindt het een zorgelijke, maar begrijpelijke stap. Een van de doelstellingen van het Energieakkoord bestaat uit het verduurzamen van veel van de energie in Nederland, iets waar Eneco met haar investeringen een belangrijke bijdrage aan leverde. We lopen in Nederland enorm achter, omdat we nog maar 4% duurzaam opwekken terwijl dat in 2020 al zo’n 20% zou moeten zijn. Wat dat betreft is het volgens de politiek zorgelijk dat Eneco z’n handen nu van het Energieakkoord aftrekt, juist op het moment dat we flinke stappen zouden moeten maken.

Geen investeringen in windenergie
Eneco was een van de eerste investeerders in windenergie op zee en nam daarmee een duidelijk leidende rol aan. Het bedrijf kan daar echter niet mee doorgaan indien minister Kamp inderdaad door wil gaan met de splitsing van de onderneming. Eneco wijst bovendien op het feit dat concurrenten in Nederland onderdeel uitmaken van buitenlandse energieleveranciers, die allemaal beschikken over een eigen netwerktak. Daar is nog nauwelijks sprake van een splitsing, het blijkt voldoende om de activiteiten apart van elkaar te houden. In Nederland blijkt een splitsing op holdingniveau noodzakelijk, waardoor de investeringscapaciteit af zal nemen en de energieleverancier keuzes moet maken.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01