Eneco en Delta na splitsing minder kredietwaardig

16-10-2015 | Eneco

Afbeelding

Eneco en Delta dienen zich te gaan splitsen, het geheel mag niet langer als één onderneming doorgaan. Dat betekent dat er flinke uitdagingen zullen gaan gelden op de energiemarkt. Daarnaast heeft de splitsing invloed op de kredietwaardigheid van de beide bedrijven. Wat dat betreft lijkt er sprake van grote gevolgen van de splitsing, iets dat het gevolg is van een wet die een tijd geleden werd aangenomen om een teveel aan macht bij de energieleveranciers weg te nemen.

Splitsing van de energiebedrijven
De beide energiebedrijven dienen uit elkaar te gaan, een lobby van de afgelopen periode heeft niet het resultaat gebracht waar de energieleveranciers op hoopten. Zij wilden ervoor zorgen dat ze toch als één onderneming door konden gaan, bijvoorbeeld om de concurrentie met buitenlandse bedrijven aan te kunnen. Dat is helaas niet gelukt, wat betekent dat Delta en Eneco op eigen benen dienen te gaan staan. Het is onder andere vanwege de lastige marktomstandigheden en de lagere kredietwaardigheid de vraag in hoeverre ze daar in slagen en zij niet in de problemen zullen komen.

Lagere kredietwaardigheid voor de beide bedrijven
Nife Energieadvies heeft onderzoek gedaan naar de financiële positie van de beide bedrijven en komt op basis daarvan tot een vervelende conclusie. Na de splitsing zullen zowel Eneco als Delta te maken krijgen met een matige kredietwaardigheid. De energieleveranciers zullen het als onafhankelijke bedrijven financieel lastiger krijgen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat er sprake was van inkomsten uit meerdere bronnen, die de bedrijven konden gebruiken om hun risico’s af te dekken. Er dient nu sprake te zijn van een dubbele dekking, waardoor de energieleveranciers bij tegenslagen gemakkelijker in de problemen kunnen komen.

Delta staat er zwak voor
Volgens Nife Energieadvies is het vooral Delta dat er financieel niet goed voor staat. Het bedrijf kan vanwege de beperkte kredietwaardigheid een gemakkelijke prooi worden voor andere energieleveranciers, die er daarmee voor kunnen zorgen dat ze hun invloed in Nederland verder uit kunnen breiden. De verwachting is daarnaast dat ook Eneco het lastig zal krijgen om een onafhankelijke status te behouden. De buitenlandse energieleveranciers zijn op dit moment een stuk groter en hebben bovendien al een positie op de Nederlandse markt. Zij kunnen die verder verstevigen, waardoor we in Nederland meer afhankelijk zullen worden van de landen om ons heen. De Tweede Kamer heeft echter toch besloten om de splitsing door te zetten, waardoor er geen weg meer terug is.

Lastige marktomstandigheden
Volgens de Tweede Kamer zullen het vooral de marktomstandigheden zijn die de bedrijven om het uiterste zullen vragen. Het is lastig concurreren met de verschillende grote leveranciers, die veel meer macht hebben en er daarnaast in zullen slagen om hun energie meer voordelig op de markt te brengen. Of Delta en Eneco het als energieleveranciers zullen gaan redden is wat dat betreft de vraag. Feit is in ieder geval dat zij er alles aan zullen moeten doen om zich financieel weer een betere positie aan te gaan meten.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01