Eneco en LochemEnergie in hoger beroep tegen energiebelasting op zonnestroom

21-07-2015 | zonnestroom

Afbeelding

Eneco en LochemEnergie hebben aangegeven in hoger beroep te gaan tegen een uitspraak van de rechtbank in Den Haag, die stelt dat eigenaren van zonnepanelen die niet op het eigen dak liggen daar energiebelasting over dienen te betalen. De rechter creëert volgens de energieleverancier en de energiecoöperatie daarmee ongelijkheid tussen mensen met en zonder eigen dak. Ook Vereniging Eigen Huis sluit zich bij die mening aan en volgt de zaak met belangstelling.

Ongelijkheid volgens Eneco en LochemEnergie
De beide energiepartijen zijn van mening dat er ongelijkheid ontstaat als het gevolg van deze uitspraak. Huishoudens die een eigen dak tot hun beschikking hebben en daar zonnepanelen op plaatsen om energie op te wekken hoeven daarover geen energiebelasting te betalen. Huishoudens die geen eigen dak hebben en er daarom voor kiezen om elders zonnestroom op te wekken dienen daar wel energiebelasting over te betalen. Dat betekent dat huishoudens met een dak dat niet geschikt is of een dak dat niet aan hen toebehoort geen mogelijkheid hebben om te profiteren van de voordelen die er voor anderen wel gelden.

Geen belasting bij zonnepanelen op het eigen dak
Volgens Paul Stolte van LochemEnergie ontstaat er op die manier een scheve situatie. Dit zal er in de praktijk namelijk toe leiden dat huurders niet de mogelijkheid hebben om zonnepanelen op hun ‘eigen’ dak te plaatsen en energiebelasting betalen over de energie die ze opwekken. Huishoudens met een koophuis kunnen wel gebruik maken van het eigen dak en hebben daar dus voordeel bij. Zowel de energiecoöperatie als energieleverancier Eneco willen graag een duidelijk antwoord op de vraag of dit inderdaad de situatie zal zijn en hoe we in Nederland om zullen gaan met die ongelijkheid.

Bewoners zonder eigen dak op achterstand
Afgelopen juni stapten Eneco en LochemEnergie naar de rechtbank, om aan te vechten dat er op een scheve wijze wordt omgegaan met de energiebelasting. De uitgedaagde partij was de Belastingdienst, die het gelijk kreeg van de rechter en dus op de juiste manier zou hebben gehandeld. Eneco gaf toen al aan dat de Belastingdienst burgers die geen eigen dak hebben maar wel graag zonnestroom willen opwekken op een achterstand zet. Dat leidt volgens de beide partijen allereerst tot ongelijkheid en zorgt er daarnaast voor dat er een stimulans verdwijnt om op grotere schaal duurzame energie op te gaan wekken.

Vereniging Eigen Huis sluit zich aan bij de energieleverancier
Ook de Vereniging Eigen Huis is het eens met het standpunt van Eneco en de energiecoöperatie. De vereniging pleit er al langere tijd voor dat iedereen met zonnepanelen de mogelijkheid moet krijgen tot salderen en dus geen energiebelasting betaalt. Het maakt volgens de vereniging niet uit of er sprake is van panelen op het eigen dak, of panelen die elders liggen. Sophie Welschen, jurist bij de Vereniging Eigen Huis, geeft aan de zaak met belangstelling te volgen en ondertussen te blijven pleiten voor gelijkheid voor huishoudens met of zonder eigen dak, wanneer zij zonnepanelen willen plaatsen om duurzame energie op te wekken.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Meer nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01