Eneco overgenomen door Mitsubishi

25-11-2019 | Energie

Afbeelding

Een Japans consortium, onder leiding van Mitsubishi, heeft energieleverancier Eneco voor 4,1 miljard overgenomen. Voor dat bedrag krijgt het concern tachtig procent van de aandelen. De overige twintig procent gaat naar Chubu, een Japans energiebedrijf. Eneco heeft het nieuws afgelopen maandagochtend bevestigd.

Het energieconcern Eneco is door 44 gemeenten verkocht. Zij krijgen een hogere prijs dan verwacht. Er circuleerde immers lange tijd een prijs boven de drie miljard. Wel is het zo dat er nog een definitief akkoord moet komen van de gemeenten. Daarnaast zullen ook anderen, zoals de minister van Economische Zaken, hun jawoord moeten geven. “Het consortium heeft het beste bod gedaan voor de aandeelhouders en alle overige stakeholders van Eneco, onder wie de medewerkers, met de beste voorwaarden, waaronder prijs- en transactiezekerheid", aldus Eneco tegenover nu.nl. In eerste instantie zou een samenwerking van Shell en pensioenfonds PGGM de voornaamste kandidaat zijn geweest om Eneco over te nemen. Dat gaat dus niet door.

Ondanks de overname zal Eneco als zelfstandig onderdeel blijven werken. Zo blijven het merk, de bedrijfscultuur, bedrijfsidentiteit en de energie aanbiedingen intact.

Verder groeien


“Met het consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu hebben wij aandeelhouders gevonden die 100 procent achter de strategie van Eneco staan”, aldus Eneco-topman Ruud Sondag. “Onze jarenlange partner Mitsubishi Corporation wordt nu onze grootste aandeelhouder. En, net zo belangrijk: Eneco blijft intact als geïntegreerd en zelfstandig Nederlands energiebedrijf.”

‘Eneco sluit goed aan bij de huidige energieactiviteiten van Mitsubishi en biedt het Nederlandse bedrijf een platform om verder te groeien in de Europese markt”, zegt Takehiko Kakiuchi, CEO van Mitsubishi. Het bedrijf zegt in Europa koploper te willen zijn in de energietransitie.

Grote spelers


De bedrijven Mitsubishi en Eneco zijn al lange tijd een grote speler in de ontwikkeling en productie van hernieuwbare energie. Een samenwerking voor een Nederlands windpark op zee was er bijvoorbeeld al enige tijd. Met de overname door Mitsubishi komt een deel van de offshore windactiviteiten van het Japanse concern bij Eneco terecht.

Mitsubishi leent Eneco ook een bedrag van één miljard euro. Het energiebedrijf kan dit bedrag zelfstandig gebruiken, om investeringen te financieren. Eneco: “We verwachten dat de financiële slagkracht van de nieuwe aandeelhouders een positief effect op de kredietwaardigheid zal hebben.”

Eneco energie vergelijken met andere leveranciers


Via onze website kunt u Eneco vergelijken met andere leveranciers. Dat kunt u gemakkelijk doen met onze onafhankelijke energievergelijker. In de vergelijker vindt u alle actuele prijzen en aanbiedingen.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01