Eneco wil via crowdfunding windenergie gaan realiseren

04-10-2015 | Windenergie

Afbeelding

Eneco investeert op verschillende fronten in duurzame energie, het is een energieleverancier die daar druk mee bezig is. Ook in België probeert Eneco voet aan de grond te krijgen met bijvoorbeeld windmolens. Voor een nieuw project wil de energieleverancier gebruik gaan maken van crowdfunding, om het geld bij elkaar te krijgen. Mensen in België en Nederland kunnen zelf bepalen of zij mee willen doen, de bewoners uit de omgeving kunnen rekenen op een aantal belangrijke voordelen.

Meer energie uit windmolens
De vorige minister van Leefmilieu in Wallonië wilde in 2011 al meer inzetten op windenergie, hij wilde in 2020 toe naar 50% van alle groene energie uit windmolens. Hij wees destijds onder andere een windmolenproject toe aan Eneco, dat de energieleverancier nu uit kan gaan voeren. Het zal gaan om 12 nieuwe windmolens in Boneffe. Het is een dorp in de Naamse gemeente Eghezee, waar de windmolens goed kunnen komen te staan. Eneco wil er door middel van crowdfunding vooral voor zorgen dat goed duidelijk wordt dat er interesse bestaat in de mogelijkheid om te investeren in windmolens.

Investeringen vanuit het publiek
Het is het publiek dat voor de financiering van het project moet gaan zorgen. Eneco maakt hiervoor gebruik van het platform MyMicroInvest. Iedereen die wil investeren in de windmolens krijgt de kans om er €100 - €1.000 in te stoppen, afhankelijk van de eigen voorkeur. Door te investeren in het windmolenpark kunnen de bewoners en anderen uit het land er samen voor zorgen dat het mogelijk wordt om een groter deel van de energie duurzaam op te wekken. In totaal is er €300.000 nodig om de windmolens te kunnen bouwen, een bedrag dat Eneco binnen relatief korte tijd bij elkaar hoopt te brengen.

Vast rendement van 5% per jaar
Eneco biedt een ieder die een investering wil doen in de plannen van de energieleverancier een vast rendement van 5% per jaar. Dat moet voldoende zijn om veel mensen over de streep te trekken, vooral nu de rentevoet op spaargeld gemiddeld een stuk lager ligt.

Extra voordelen voor lokale bewoners
Bewoners in de gemeente Eghezee, Orp Jauche en Ramillies kunnen rekenen op enkele voordelen. Zij krijgen bijvoorbeeld twee weken eerder de tijd om zich aan te melden voor het project, nog voordat anderen de mogelijkheid hebben om een investering te doen. Vervolgens kan ook de rest meedoen, maar het voordeel voor de lokale bewoners blijft behouden. Zij kunnen rekenen op 6% rendement in plaats van 5% per jaar. Op die manier hoopt de energieleverancier er onder andere voor te zorgen dat het vooral de mensen uit de omgeving zijn die graag meedoen aan het project.
Voorlopig dient Eneco helaas nog 2 jaar op de milieuvergunning te wachten. Pas tegen die tijd wordt het duidelijk of het project doorgang zal vinden en of burgers daadwerkelijk de mogelijkheid hebben om te investeren in deze windmolens die het opwekken van meer duurzame energie mogelijk moeten gaan maken.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01