Energiefiles voorkomen door flexibel met energie om te gaan

28-08-2015 | Energiefile

Afbeelding

Files op de weg kennen we allemaal, weinigen weten echter dat er ook files op het energienet kunnen ontstaan. Dit is vooral het geval op het moment dat we zelf duurzame energie opwekken, wanneer we geen gebruik maken van de traditionele energieleveranciers. EnergieKoplopers is in Heerhugowaard een proeftuin gestart met 200 huishoudens, om na te gaan of het mogelijk is deze energiefiles te voorkomen door flexibel om te gaan met energie. Uiteindelijk moet dit een aanzienlijke besparing op de kosten opleveren, naast de mogelijkheid om meer duurzame energie op te gaan wekken.

Wat is een energiefile?
Zolang we energie afnemen bij een energieleverancier is er niets aan de hand, er is sprake van eenrichtingsverkeer dat uitstekend te reguleren valt. Dat verandert op het moment dat we gebruik maken van duurzame energie, die we veelal zelf opwekken. We willen in Nederland toe naar 16% duurzame energie in 2023, een percentage dat we op dit moment nog lang niet halen. Wanneer we massaal duurzame energie op gaan wekken op momenten dat we het niet gebruiken kunnen er echter energiefiles ontstaan. We verbruiken overdag bijvoorbeeld relatief weinig energie, terwijl we op dat moment juist veel kunnen opwekken. Het is van belang om flexibel met deze energie om te gaan.

Energie opslaan en slimme apparaten
In Heerhugowaard is een wijk die veel energie opwekt door middel van zonnepanelen, het gaat om de Stad van de Zon. De 200 huishoudens in deze wijk zijn nu aangesloten op een slim apparaat in huis, dat communiceert met het energienet om de elektrische boiler of warmtepomp op een slimmere wijze te gebruiken. Dat betekent dat de combinatie de vraag en het aanbod op elkaar af kan stemmen. Bovendien kan het apparaat voorspellen hoeveel energie er nodig is, waardoor energiefiles voorkomen worden. Daarnaast is het mogelijk om de energie tijdelijk op te slaan, zodat de vraag en het aanbod doorlopend goed op elkaar zijn afgestemd.

Besparing op de kosten
Het uiteindelijke doel van het voorkomen van energiefiles is de huishoudens een besparing op de energierekening op te leveren. Gemiddeld genomen is het mogelijk zo’n €100 per jaar per huishouden te besparen. Dat komt door het feit dat de energie meer efficiënt gebruikt wordt, waardoor er zo min mogelijk verloren gaat. De energieleverancier is in staat om voor een besparing te zorgen, die deze vervolgens door kan berekenen aan de huishoudens. De huidige voordelen worden verdeeld over de 200 huishoudens die meedoen.

Huishoudens en energieleveranciers
Naast de 200 huishoudens in Heerhugowaard doen ook Alliander, Essent, IBM, ICT, NRG031 en de gemeente Heerhugowaard mee aan de proeftuin. Op die manier zijn er een aantal partijen bij elkaar gekomen die samen proberen op een innovatieve manier met energie om te gaan. De gemiddelde energieleverancier in Nederland weet dat de toekomst er anders uit zal zien, wat de deelname van Essent verklaart. Of dit systeem inderdaad de toekomst heeft zal de komende tijd moeten blijken, feit is dat men experimenteert met slimme oplossingen voor dreigende problemen.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Meer nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01