Energiekosten bij veel energieleveranciers gedaald

07-07-2015 | Energiekosten

Afbeelding

Op 1 juli jongstleden hebben de energieleveranciers hun nieuwe tarieven binnen het modelcontract bekend gemaakt, waarmee duidelijk is geworden dat de tarieven inderdaad zijn gedaald. De energiekosten liggen inmiddels wat lager dan aan het begin van dit jaar, waarmee de voorspellingen van analisten en experts de laatste tijd uit zijn gekomen. Het modelcontract werd in 2012 door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in het leven geroepen en biedt nu een mogelijkheid om de tarieven over de breedte goed met elkaar te kunnen vergelijken.

Modelcontract laat daling zien
Energieleveranciers dienen een modelcontract te hanteren, op basis van voorwaarden zoals de ACM die schetst. Het gaat bijvoorbeeld om een contract voor een 4-persoonshuishouden, op basis van een gemiddeld verbruik. Het modelcontract maakt het mogelijk om de tarieven bij de verschillende energieleveranciers gemakkelijker met elkaar te vergelijken een keuze te maken uit het aanbod. De energieleveranciers dienen op zowel 1 januari als op 1 juli de tarieven op basis van het modelcontract bekend te maken. Uit de meest recente gegevens blijkt dat de kosten bij veel energieleveranciers in een half jaar tijd zijn gedaald. De grootste daler is Greenchoice, daar valt de energierekening op basis van het modelcontract €300 goedkoper uit dan een half jaar eerder.

Het modelcontract van de ACM gaat uit van 4.140 kWh per jaar aan stroom, naast 2.500 m3 aan gas voor 4 personen. De kosten bestaan uit de leveringstarieven, het vastrecht en de Btw. De netbeheerkosten en overheidsheffingen zijn bij alle energieleveranciers gelijk, waardoor de ACM die niet meeneemt in de berekeningen. Naast Greenchoice laten bijvoorbeeld ook Qurrent, Pure Energie, NLE, Electrabel en Nuon een flinke daling van de kosten zien. De tarieven bij Essent en bij Budget Energie liepen aan de andere kant niet terug, bij Essent komt dit omdat de energieleverancier te laat was met het aanleveren van de gegevens voor het modelcontract.

Ook vaste 1-jarige contracten voordeliger
Het modelcontract van de ACM gaat uit van een variabel tarief op energie, waardoor het in dit geval mogelijk is om te profiteren van de daling. Veel huishoudens sluiten bij hun energieleverancier echter een contract af met een vaste prijs voor 1 jaar. Daarnaast zijn er contracten beschikbaar met een looptijd van 2 of bijvoorbeeld 3 jaar, afhankelijk van de zekerheid die iemand wenst. De 1-jarige contracten voor energie laten een iets ander prijsverloop zien, ook al is er tevens sprake van een daling.

Met name Qurrent en Electrabel laten flinke dalingen in de kosten zien, het is daar nu mogelijk om een voordelig energiecontract af te sluiten. Over de periode sinds januari van dit jaar blijken Budget Energie en Greenchoice echter de meest voordelige keuzes, Qurrent weet zich daar inmiddels bij aan te sluiten. Het is uiteraard verstandig om online een vergelijking van de verschillende energieleveranciers te maken, om na te gaan wie het voordeligste contract te bieden heeft. De 1-jarige contracten staan bekend om hun actietarieven en eenmalige kortingen, die een flinke bonus bij overstappen kunnen opleveren.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Meer nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01