Energieleverancier Essent overtreedt met €200 korting mogelijk de regels

09-09-2015 | Energieleveranciers

Afbeelding

Energieleverancier Essent probeert consumenten te verleiden klant te worden door een aantrekkelijke korting bij Media Markt aan te bieden. Consumenten die daar een aankoop doen kunnen €200 korting krijgen op de aankoop van een wasmachine, maar volgens de Vereniging Eigen Huis overtreedt de energieleverancier daarmee een aantal belangrijke regels die gelden voor consumentenverkoop. Daarnaast staat een korting van €200 in schril contrast met wat er in werkelijkheid bespaart kan worden door gebruik te maken van een online energievergelijker. In een brief roept de vereniging Essent tot verantwoording, voor de actie die de leverancier op touw heeft gezet.

€200 korting op een wasmachine bij Media Markt
Klanten van de Media Markt hebben de kans €200 korting te krijgen op hun aankoop, maar dienen dan wel klant te worden bij Essent. Claudia Umlauf is het daar als beleidsadviseur bij de Vereniging Eigen Huis niet mee eens, zij vindt dat Essent hiermee de regels voor consumentenverkoop overtreedt. Volgens Umlauf zouden consumenten inderdaad de kleine lettertjes op de reclameborden kunnen lezen, maar is er sprake van een heel andere focus. De consument komt naar de Media Markt voor de koop van een wasmachine en houdt er daarom geen rekening mee dat er mogelijk voorwaarden verbonden zijn aan een korting. Het is bij de Media Markt immers niet vreemd dat er flinke kortingen beschikbaar zijn, er geldt daarbij lang niet altijd een verplichting om klant te worden bij bijvoorbeeld een energieleverancier.

Geen bedenktijd voor consumenten
Bovendien is de Vereniging Eigen Huis niet te spreken over de voorwaarden die Essent hanteert. Er is bijvoorbeeld geen sprake van bedenktijd, waardoor klanten op het moment zelf een beslissing dienen te nemen. Iedere klant die de €200 korting accepteert wordt automatisch klant bij Essent en tekent op dat moment ook de algemene voorwaarden. In die voorwaarden heeft Essent opgenomen dat er wordt afgezien van de juridische bedenktijd van twee weken. Wil de consument daarna alsnog weer van het contract met Essent af, dan geldt er een boete tot maximaal €250. Bovendien dient de klant de verkregen korting van €200 terug te betalen, waardoor het een dure grap kan worden.

Brief van de Vereniging Eigen Huis
De Vereniging Eigen Huis maakt zich kwaad om de manier waarop Essent als energieleverancier probeert nieuwe klanten te werven. Volgens Umlauf verdenkt de vereniging Essent ervan om te handelen in strijd met de regels voor consumentenverkoop. Daarnaast zou de energieleverancier zich met deze actie niet houden aan de algemene consumentenvoorwaarden, waardoor er sprake is van een dubbele overtreding.

Het stoort de vereniging vooral dat Essent gebruik maakt van een vorm van afleiding, om ondertussen nieuwe klanten te werven. Tijdens het kopen van een wasmachine is iemand niet bezig met het beoordelen van een energieleverancier, waardoor de kans groot is dat een klant ongewild toch toe zal happen. De Vereniging Eigen Huis vindt de actie van Essent juridisch onverantwoord. Het is op dat moment niet duidelijk wat Essent zelf over de actie zegt. De kans is groot dat Essent een aanpassing dient te doen of de actie mogelijk in dient te trekken wanneer er meer klachten komen.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01