Energieleverancier moet op zoek naar nieuwe rol

14-08-2015 | Energieleveranciers

Afbeelding

De energieleverancier zoals we die traditioneel kennen zal op termijn verdwijnen, de leveranciers moeten zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe rol. Dat lijkt de trend te zijn, aangezien steeds meer mensen zelf zonnepanelen hebben en we via energiecollectieven gebruik maken van grote windmolens. Dat betekent dat energieleveranciers niet langer de enige bron van energie vormen, we kunnen daar op meerdere manieren aankomen. Energieleveranciers zien hun opbrengsten uit de traditionele levering van energie afnemen en moeten dus op zoek naar een andere bron van inkomsten.

Salderen vreet aan opbrengsten
Klanten van energieleveranciers hebben de mogelijkheid om de energie die ze zelf opwekken te salderen. Dat betekent in de praktijk dat steeds meer klanten erin slagen om hun gehele energieverbruik zelf op te wekken met zonnepanelen, of voor een groot deel van de benodigde energie te zorgen. Netto valt daar voor de energieleverancier weinig aan te verdienen, aangezien er geen sprake meer is van een netto afname. Daarnaast kunnen computerkachels van bijvoorbeeld Nerdalize helpen om het gasverbruik flink terug te brengen, waardoor ook die bron van inkomsten op termijn op dreigt te drogen.

Op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen
Het is voor energiebedrijven zoals Eneco, Nuon en Essent al veel langer duidelijk dat zij op zoek moeten naar een nieuwe bron van inkomsten. Het is niet langer voldoende om stroom en gas te verkopen, op termijn zullen mensen daar steeds minder gebruik van gaan maken. De gasaansluiting wordt steeds vaker achterwege gelaten in nieuwe woningen en de grote elektriciteitscentrales worden er niet bepaald rendabeler op. Dat betekent dat Eneco en de andere energieleveranciers zich meer als een dienstverlener zullen moeten gaan presenteren. Het is wat dat betreft niet vreemd dat we de slimme thermostaten zoals Toon hebben zien verschijnen, waardoor we ons energieverbruik in de gaten kunnen houden of we dat kunnen vergelijken met dat van de buren.

Het is voor de energieleveranciers van belang dat zij een band opbouwen met hun klanten en meer doen dan alleen het leveren van energie. Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat we in Nederland allemaal zelfvoorzienend zijn, maar met de energieneutrale woningen in aantocht is het voor de leveranciers toch van belang om hier over na te denken. De wijze waarop we stroom en/of gas afnemen of zelf opwekken zal de komende jaren verder veranderen, we staan aan het begin van een omslag.

Nieuwe businessmodellen voor energieleveranciers
De energieleveranciers moeten op zoek naar een nieuw businessmodel, iets wat de bedrijven over de grens al langere tijd doorhebben. Met name in Duitsland schieten de duurzame energie-initiatieven uit de grond en neemt men al steeds meer afscheid van de grote energiecentrales op basis van kolen. In plaats daarvan slaan mensen de handen ineen in de vorm van coöperaties en zorgen ze er met duurzame mogelijkheden voor dat er voldoende energie beschikbaar is. De komende jaren zullen uitwijzen hoe de rol van de energieleverancier eruit gaat zien, de kans is groot dat dit heel anders is dan we nu gewend zijn.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01