Energieleverancier ontdekt hennepkwekerij die OM €62.000 moet opleveren

14-10-2015 | Energieleveranciers

Afbeelding

Het OM eiste onlangs 2 maanden celstraf voor een 44-jarige verdacht uit Zoetermeer. Het gaat om Hendricus van der V., die verdacht wordt van het beheren van een hennepkwekerij, waarbij er onder andere veel stroom is afgetapt. Het Openbaar Ministerie is voornemens om naast de celstraf een boete van €62.000 op te leggen. De verdachte is al lange tijd spoorloos, waardoor het de vraag is of het ook ooit tot een veroordeling en een straf in Nederland zal komen.

Hennepkwekerij in 2011 opgerold
De hennepkwekerij werd al op 7 september 2011 opgerold, waardoor er wat dat betreft sprake is van een zaak die al enkele jaren loopt. Het gaat om een locatie in Ritthem, waarbij er 900 planten in een grote loods stonden. Er was sprake van een professionele kwekerij, iets dat zowel de overheid als de energieleveranciers een doorn in het oog zijn. De eigenaar van de loods heeft altijd aangegeven van niets te weten, al bleek wel regelmatig dat er iets niet helemaal in de haak was.

Een vriend van de eigenaar van de loods was iemand in de coffeeshop tegengekomen die wel eens iets had laten vallen. Ze raakten daar aan de praat en ontdekte gaandeweg dat het goed mogelijk bleek om geld te verdienen met de hennepkwekerij. Het geld kwam goed van pas, vandaar dat de twee vrienden besloten om in de loods aan de slag te gaan met een grote hennepkwekerij.

Hoog verbruik door windmolen
Van der V. was onder andere verantwoordelijk voor de aanleg van de waterleiding en de airco, twee belangrijke factoren om een hennepkwekerij aan te leggen. Uiteraard werd de energie afgetapt, iets waar een energieleverancier een flinke kostenpost aan kan hebben. In dit geval was er sprake van een windmolen in de buurt, een exemplaar dat staat in de buurt van de A58. Het was energieleverancier Delta die ontdekte dat de windmolen meer energie verbruikte dan deze opbracht. Dat is een bijzondere conclusie, aangezien de windmolens er normaal gesproken voor zorgen dat we duurzame energie kunnen opwekken.

De energieleverancier deed een aantal metingen en kwam er achter dat het ene pand dat was aangesloten enorm veel energie afnam, een vreemde situatie. De energieleverancier heeft de gegevens aan de politie doorgespeeld en er daarmee voor gezorgd dat de bekende bal aan het rollen kwam.

Verdachte mogelijk in Thailand
Van der V. is al sinds 2012 spoorloos, het lukt het Openbaar Ministerie voorlopig niet om hem op te sporen. Het vermoeden bestaat dat hij zich op dit moment in Thailand bevindt, maar het lukt tot nu toe niet om dat hard te maken. Er waren naast hem nog 3 andere mannen betrokken bij de zaak. Zij zijn in 2013 veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur, naast een maand voorwaardelijke celstraf. Het OM wil nu een bedrag van €62.000 eisen van de voortvluchtige verdachte, die bij lokalisatie bovendien een celstraf van 2 maanden boven het hoofd hangt.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01