Energieleveranciers gaan verschillend om met salderen eigen opgewekte energie

30-06-2015 | Salderen

Afbeelding

Energieleveranciers zijn in Nederland verplicht eventueel terug geleverde energie aan het net te verrekenen met de aan de andere kant afgenomen stroom. Consumenten die door middel van zonnepanelen of op een andere manier energie opwekken mogen dat verrekenen met de energie die ze afnemen, waardoor de eigen productie tot een korting leidt. Het staat energieleveranciers echter vrij hoe ze hier precies mee omgaan, waardoor dit met name bij de dubbele meter een situatie op kan leveren die online vergelijken lastig maakt.

Maximaal 5000 kWh salderen
Voorheen mochten consumenten maximaal 5000 kWh per jaar salderen. Inmiddels gelden er andere regels, consumenten mogen nu salderen tot aan de hoeveelheid energie die zij jaarlijks afnemen. Dat betekent dat het eventueel ook om een hoger aantal kWh mag gaan, al zullen de meeste consumenten niet aan een dergelijk hoge afname komen. Feit is in ieder geval dat consumenten de mogelijkheid hebben om hun volledige afname aan stroom te salderen, indien ze aan de andere kant zelf voldoende op weten te wekken.

In de praktijk zullen veel consumenten niet aan 5000 kWh per jaar komen, al hebben zij binnen de nieuwe regelgeving gelukkig nog steeds de mogelijkheid om hun totale verbruik te salderen. Dat betekent dat zij niet langer voor de afname van stroom hoeven te betalen, ze betalen geen tarief voor de energie-eenheden. Aan de andere kant blijven echter wel kostenposten zoals het vastrecht en de leveringskosten over, zoals de netbeheerder die in rekening brengt. Dat betekent dat de energierekening helaas nog niet naar nul kan, ook niet wanneer de eigen zonnepanelen voldoende opleveren om de totale afname bij de energieleverancier te salderen.

Enkele of dubbele meter
Met betrekking tot het salderen en de mogelijkheden tot online vergelijking blijkt het lastig dat energieleveranciers hier op verschillende manieren mee omgaan. Bij een enkele meter werkt het eenvoudig, het is dan goed mogelijk om na te gaan wat er aan eigen energie is opgewekt en wat een consument aan de andere kant heeft afgenomen. Bij een dubbele meter is het tevens goed mogelijk om na te gaan wat er is opgewekt, energieleveranciers hebben echter de mogelijkheid om dit te koppelen aan de momenten waarop er aan de andere kant energie is afgenomen. De overdag opgewekte kWh’s kunnen wat dat betreft gesaldeerd worden tegen de overdag afgenomen stroom, het is dan niet mogelijk om de nachtelijke kWh’s te salderen met de overdag afgenomen stroom.

Energieleveranciers vergelijken met salderen
Dat is een uitdaging op het gebied van online vergelijken. De energieleveranciers hebben een bepaalde mate van vrijheid, waardoor het van de persoonlijke situatie afhangt welke er het meest geschikt is om voordelig energie af te nemen. Consumenten die zelf zonnepanelen op het dak hebben liggen of op een andere manier energie opwekken doen er verstandig aan bij een energieleverancier goed te kijken naar het beleid met betrekking tot de dubbele meter; om maximaal te profiteren van het voordeel dat er beschikbaar is.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01