Energieleveranciers moeten meer transparantie bieden rondom warmtebronnen

13-10-2015 | Energieleveranciers

Afbeelding

Er bestaat bij de consument veel onvrede en onduidelijkheid over de warmtenetten in Nederland. Daar moet volgens DWA iets aan gebeuren, om daar ook in de toekomst gebruik van te kunnen blijven maken. Uit onderzoek blijkt dat de eindgebruiker de prijs uiteindelijk het meest belangrijk vindt, maar dat keuzevrijheid en transparantie op de tweede plaats staan. Ook lokale burgerinitiatieven lijken aan te geven dat de energieleveranciers goed duidelijk dienen te zijn over hoe zij hier gebruik van maken en wat de voordelen voor de consument zijn.

Positiever denken over het warmtenet
Volgens DWA is er sprake van een overwegend negatieve beoordeling van de warmtenetten in Nederland, waardoor het van belang lijkt om daar de komende tijd aan te werken. Een positieve beoordeling van de warmtenetten lijkt er voorlopig niet in te zitten, maar de energieleveranciers zouden er wel alles aan moeten doen om in ieder geval voor een neutrale stemming te kunnen zorgen. Onder andere de energiecoöperaties kunnen daar een rol bij spelen, net als de energieleveranciers zelf die er gebruik van maken om de huishoudens van warmte te voorzien.

Probleem met het imago
Volgens DWA heeft het warmtenet in Nederland te maken met een negatief imago, iets waar de energieleveranciers niet op tijd op in zijn gesprongen. Dit heeft te maken met de perceptie door de consument, net als de betrokkenheid bij de warmtenetten. Er is nauwelijks sprake van betrokkenheid en veel consumenten hebben vooral het idee een hoge prijs te betalen voor een product dat zij niet goed kunnen doorgronden en waarvoor het niet mogelijk is om zelf een vergelijking uit te voeren. Zowel huurders als kopers zijn over het algemeen niet te spreken over de transparantie en keuzemogelijkheden, ook al betalen zij veelal een marktconforme prijs voor hun warmte.

Verschillende maatregelen mogelijk
Volgens Peter Heijboer van DWA bestaan er verschillende mogelijkheden om hier in de toekomst aan te werken. Het is volgens hem vooral van belang dat we in de toekomst op een meer duurzame wijze gaan bouwen, zodat de kosten voor warmte mee zullen vallen. Onder andere Energiesprong is wat dat betreft een goed initiatief, zij slagen erin om nul-op-de-meter rijtjeswoningen te bouwen. Dat betekent dat consumenten nauwelijks kosten maken voor energie. Ook warmte-units en rendabele energiebesparingsmaatregelen maken het voor de energieleveranciers mogelijk om consumenten meer positief te stemmen ten opzichte van de warmtenetten die er beschikbaar zijn.

Warmtenetten maken het namelijk goed mogelijk om een warmteversnelling te creëren, waardoor de binnenstedelijke gebieden op een meer zuinige manier gebruik kunnen maken van warmte en toch snel op verwarming van een ruimte of het water kunnen rekenen. Indien veel gebouwen in een wijk in hetzelfde jaar op een warmtenet worden aangesloten is het goed mogelijk om daar op een kosteneffectieve manier gebruik van te maken. Het is aan onder andere de energieleveranciers om meer transparantie te creëren rondom de warmtenetten, zodat meer mensen daar op een plezierige wijze gebruik van kunnen maken en het negatieve sentiment zal verdwijnen.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01