Bel 085 3035 744 voor hulp bij overstappen

Energierekening daalt niet mee met lagere stroomprijs

Energierekening daalt niet mee met lagere stroomprijs

Energierekening daalt niet mee met lagere stroomprijs

Onderwerp: Energierekening
Datum: 28 JUL 2015

De stroomprijs is sinds 2008 met bijna 50% gezakt, terwijl consumenten daar over het algemeen maar weinig van merken. Dit blijkt uit een analyse van het Financieel Dagblad, van de meest recente tarieven voor elektriciteit die de energiebedrijven berekenen. Volgens de Vereniging Eigen Huis heeft dat onder andere te maken met een gebrek aan concurrentie, ondanks het vrijgeven van de energiemarkt in 2004 en het grote aantal energieleveranciers dat er actief is. Daarnaast is er sprake van een stevige energiebelasting, waardoor een daling van de prijs nauwelijks effect heeft op de kosten die de consument of een zakelijke afnemer betaalt.

Circa €0,22 per kilowattuur
Een kilowattuur aan stroom kost op de beurs waar energieleveranciers dit verhandelen ongeveer €0,039. Dat is de prijs van een maand geleden, waardoor die representatief is voor de kosten die de leveranciers op dit moment dienen te maken. De overheid verhoogde onlangs de belasting op energie, waardoor consumenten nauwelijks iets merken van de lagere tarieven. Daarnaast is er sprake van een matige concurrentie tussen de verschillende leveranciers. Dat valt onder andere af te leiden uit het feit dat het nog altijd enorm waardevol is om over te stappen van energieleverancier, een gemiddeld gezin kan daarmee gemakkelijk een paar honderd euro besparen.

De gemiddelde kosten voor stroom voor consumenten bedragen op dit moment ongeveer €0,22 per kilowattuur. De kosten liggen daarmee flink hoger dan de inkoopprijs die energieleveranciers betalen. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat de prijs voor slechts een derde uit kosten voor stroom bestaat, de andere twee derde gaat op aan energiebelasting.

Jaarlijks wisselen van energieleverancier
Huishoudens doen er overigens verstandig aan om ieder jaar over te stappen van energieleverancier. Het is op die manier mogelijk om de kosten flink terug te brengen. Huishoudens hebben de mogelijkheid om tot €480 per jaar te besparen, door simpelweg even de tijd te nemen om een goedkopere energieleverancier te vinden. Het is vanaf dat moment echter wel van belang om jaarlijks over te stappen. Dat heeft vooral te maken met de tijdelijke acties die er beschikbaar zijn, die ervoor zorgen dat het gedurende 1 jaar mogelijk is om van korting te profiteren. Na het eerste contractjaar verdwijnt de korting, waardoor het van belang is om opnieuw over te stappen. Gemiddeld genomen is dat binnen maximaal een half uurtje geregeld, waardoor het toch de moeite waard is om over te blijven stappen.

Concurrentie nog beperkt
De Vereniging Eigen Huis vindt al sinds het vrijgeven van de energiemarkt in 2004 dat er sprake is van een beperkte concurrentie op de markt. De vereniging is daarom onder andere de Collectieve Inkoop Energie gaan organiseren, al lukt het daarmee tot nu toe ook niet om de tarieven flink naar beneden te brengen. Volgens de vereniging is er voldoende ruimte bij de energieleveranciers om de kosten verder omlaag te brengen. Tot nu toe profiteren consumenten te weinig van de dalende stroomprijzen van de afgelopen jaren.

Besparen met vergelijken

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws over het onderwerp: Energierekening

Klanten NLE betalen dubbele energierekening
09 SEP | Energierekening

De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) is zelf trots...

Belangrijkste factoren bij een lage energierekening
10 APR | Energierekening

Een lage energierekening wil iedereen, maar lang niet iedereen is er succesvol in. Hoe kan het toch dat de één...

Makkelijk geld besparen op je energierekening
03 MEI | Energierekening

Energie is één van de belangrijkste dingen in ons leven. We kunnen er dan ook echt niet meer zonder. Maar jammer...

Reacties op dit artikel

Ook reageren? Vul het formulier onder de reacties in.

  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageren op dit artikel

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaaktCopyright © 2014-2018 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy