Energieveilingen passen systeem aan na waarschuwing ACM

25-06-2015 | Energieveiling

Afbeelding

Energieleveranciers hebben via energieveilingen de mogelijkheid om een scherp bod te doen, waar consumenten vervolgens van kunnen profiteren. Tenminste, dat is wat de energieveilingen beloven te doen. In de praktijk vallen de resultaten vaak leger, een consument is voordeliger uit wanneer hij of zij zelf op zoek gaan naar een goede aanbieding. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onderzoek gedaan naar deze situaties en de aanbieders van energieveilingen op de vingers getikt. Zij hielden de prijzen kunstmatig hoog, door gebruik te maken van een referentieprijs voor de biedingen.

Referentieprijs voor de biedingen
In de praktijk berekende de energieveilingen een referentieprijs voor de verschillende energieleveranciers, een soort minimumprijs waarvoor het gemiddelde energiebedrijf de energie kan leveren. Alle bedrijven die mee wilden doen aan de veiling konden hun prijs baseren op deze referentieprijs. Volgens de energieveilingen zou dat een redelijke prijs opleveren; een eerlijk tarief waarmee de gemiddelde consument geld kan besparen. In de praktijk blijkt echter dat bedrijven net boven deze prijs gaan zitten, omdat ze met een tarief onder de referentieprijs niet aan de veiling mee mochten doen.

Kunstmatige bodem voor energieleveranciers
Volgens de ACM creëren de energieveilingen op die manier een kunstmatige bodem, een minimumtarief waar een bedrijf niet onder kan bieden. Het werd de energieleveranciers niet toegestaan om een tarief lager dan de referentieprijs aan te bieden, waardoor het onmogelijk was om een lagere prijs te realiseren. Op die manier hebben consumenten niet automatisch de laagste prijzen gekregen en zijn zij in een aantal gevallen benadeeld.

Niet automatisch de laagste prijs
De ACM heeft geen bewijzen kunnen vinden voor het benadelen van consumenten, maar heeft wel het sterke vermoeden dat dit is gebeurd. Dat heeft te maken met het feit dat de winnaar van een veiling niet de meest voordelige energieleverancier hoeft te zijn. De echt voordelige energieleveranciers hadden niet de mogelijkheid om mee te doen aan de veiling, waardoor er aan het eind een kunstmatig hoge prijs uitrolde waar consumenten van konden zeggen of ze daarmee akkoord wilden gaan.

De ACM verplicht de energieveilingen om nu duidelijker te maken hoe het veilingproces in z’n werk gaat en hoe de verschillende energieleveranciers een aanbieding kunnen doen. Dat moet consumenten helpen een goede keuze te maken en ervoor te zorgen dat ze een lage prijs betalen voor de energie die zij af wensen te nemen.
Onwenselijk maar niet verboden

De ACM heeft overigens geen boetes uitgedeeld aan de energieveilingen. Dat heeft volgens de autoriteit te maken met het feit dat het niet verboden is om een referentieprijs op te geven, het is slechts onwenselijk. Dat vormt onvoldoende basis om een boete uit te delen, vandaag dat het voorlopig blijft bij een waarschuwing voor de verschillende energieveilingen. Daarnaast maakt slechts 15% van de mensen gebruik van een dergelijke veiling om een energiecontract af te sluiten, de rest heeft dus de mogelijkheid om de overige energieleveranciers zelf te vergelijken. Op basis van een dergelijke vergelijking is het goed mogelijk om een scherp energiecontract af te sluiten.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Meer nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01