Fabriek als energieleverancier wint Eo Wijers Prijsvraag

14-09-2015 | Energieleveranciers

Afbeelding

Het ombouwen van bestaande bedrijventerreinen tot energieleveranciers voor de omgeving heeft als plan de Eo Wijers Prijsvraag gewonnen, samen met een ander initiatief. Het is een plan van een van de twee winnaars, die er op deze manier voor wil zorgen dat we in de toekomst op een meer innovatieve manier om kunnen gaan met de energieleverancier voor de bedrijven die daar de behoefte aan hebben. Het plan heeft de naam ‘de Groene Fabriek’ meegekregen en werd ingezonden door IAA Stedenbouw en Landschap uit Enschede. De prijsvraag werd uitgeschreven door de Regio Stedendriehoek.

Vernieuwende plannen om energieneutraal te worden
De Stedendriehoek had bedrijven in de omgeving uitgedaagd om met vernieuwende plannen en ideeën te komen, die ervoor moeten zorgen dat de regio in 2030 energieneutraal kan zijn. Het is dan de bedoeling om evenveel duurzame energie op te wekken als wat er aan de andere kant benodigd is. Volgens de winnaars is het om dat te bereiken onder andere van belang dat de rol van de energieleverancier er anders uit komt te zien, deze moet zich in de buurt van de bedrijven gaan bevinden.

Speciale belasting op uitstoten van CO2
Het plan voor bestaande bedrijventerreinen als energieleverancier was overigens niet de enige winnaar van de prijsvraag, ook ingenieursbureau Witteveen+Bos uit Deventer mocht de prijs in ontvangst nemen. Zij stelden samen met enkele partners voor om een speciale belasting in te voeren op het uitstoten van CO2. Die belasting zal bedrijven ertoe dwingen om de productiestappen opnieuw in te richten en hier op een meer duurzame manier mee om te gaan. Volgens het bedrijf is het voor de Regio Stedendriehoek van belang om nu al te handelen alsof die belasting er is, aangezien dat bijdraagt aan de mogelijkheden richting de toekomst.

Hergebruik van afval
De Groene Fabriek wil zich overigens niet alleen richten op de nieuwe rol van de energieleverancier, het is daarnaast ook van belang dat er op bedrijventerreinen beter gebruik gemaakt wordt van het afval dat er ontstaat. Door dit te hergebruiken is het mogelijk om de totale schade voor het milieu te beperken, terwijl dit ook financieel een interessante oplossing kan vormen. In veel van de gevallen vormt het afval van de buurman een uitstekende grondstof om zelf weer aan de slag te gaan, terwijl de rol van de energieleverancier behoorlijk zal veranderen.

Plan tot fabriek als energieleverancier uitwerken
De vier beste inzenders mogen hun plannen samen met die van negen genomineerden in ateliers uit gaan werken, om tot een gezamenlijk plan voor de regio te komen. Dit moet er uiteindelijk voor zorgen dat alle kennis die is binnengekomen ertoe moet gaan leiden dat de regio op een meer duurzame manier met energie omgaat. Of ook de energieleveranciers daar een rol in krijgen is op dit moment nog niet goed duidelijk. Feit lijkt echter te zijn dat zij zich in de toekomst anders moeten gaan opstellen om bij te dragen aan de nieuwe manier van werken die er zal gaan ontstaan.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01