Flinke stijging energiekosten verwacht

10-12-2019 | energie

Afbeelding

De kosten van elektriciteit voor 2022 kunnen weleens hoog oplopen. Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt voor de komende prijsstijging. Met als gevolg dat de betaalbaarheid in gevaar kan komen. De prijzen zullen met zo’n twintig à vijfentwintig procent stijgen, zo zeggen de netbeheerders. ‘Een nieuwe tegenvaller’, meent VEH.

“Door de jaarlijks verder oplopende kosten staat de lasten-neutrale verduurzaming, zoals genoemd in het Klimaatakkoord, nu al onder zware druk”, waarschuwt VEH. In de komende jaren zal er behoorlijk geïnvesteerd worden om het elektranetwerk uit te breiden. Maar ook om het gasnetwerk te ontmantelen. VEH: “Ook na 2022 zullen de hoge kosten doorlopen”.

De kosten mogen aan klanten worden doorberekend. Dat is de uitkomst van een door landelijk netbeheerder TenneT aangespannen rechtszaak. Die rechtszaak werd, tegen de ACM, gewonnen. Tot het jaar 2029 zal er minimaal twaalf miljard euro nodig zijn voor de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk. De kans dat Enexis en Liander (regionale netbeheerders) hier nog wat bovenop doen lijkt groot.

Stap voor stap


De prijsstijging zal geleidelijk gebeuren. VEH gaat uit van een prijsstijging van zestig euro in 2022. Vanaf dan zal er in stapjes een hogere prijs worden gerekend. De huidige prijs ligt tussen de 180 en 200 euro. Waar komen de hogere prijzen vandaan? In de komende jaren van de energiebelastingen op gas in de komende jaren. ‘De problemen zijn onvoldoende in beeld bij politici’, zegt VEH, die oproept tot duidelijkheid over de daadwerkelijke stijging van de kosten en de consequenties voor de betaalbaarheid voor consumenten.

Uw energiekosten

Dat uw energiekosten zullen stijging is groot. Echter kunt u hier iets aan doen. Door het plaatsen van zonnepanelen kunt u flink besparen op uw energierekening. Daarnaast is het vergelijken van energie ook iets waar u per jaar honderden euro's mee kunt besparen. Hiervoor kunt u onze handige energievergelijker gebruiken.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01