Gratis tablet bij energieleveranciers blijkt addertje te kennen

22-10-2015 | Energieleveranciers

Afbeelding

Diverse energieleveranciers bieden een gratis tablet aan wanneer klanten een energiecontract afsluiten. Dat ‘gratis’ blijkt in de praktijk vaak echter wel mee te vallen. Er is in plaats daarvan sprake van een lokkertje welke op basis van de Wet Financieel Toezicht bestempeld zou moeten worden als een lening met koop of af betaling. De consumenten betalen de tablet zonder dat ze daarvan op de hoogte zijn via een hogere energierekening. Onder andere de Vereniging de Vastelastenbond pleit ervoor dat er meer financieel toezicht komt op de acties van energieleveranciers.

Lening met koop op afbetaling
In feite is er volgens de vereniging sprake van een lening met koop op afbetaling. De consument ontvangt immers een product waar het vervolgens maandelijks voor gaat betalen via de energierekening. Pas aan het eind van het contract is de consument volledig eigenaar van de tablet. Zou de consument het contract tussentijds opzeggen dan gaat de tablet terug naar de energieleverancier of dient de consument daar een groot bedrag voor te betalen. Het is volgens de organisatie daarom van belang dat er meer toezicht komt op dergelijke aanbiedingen en acties.

Schending van de Wet Financieel Toezicht
De Vastelastenbond is verder van mening dat er zelfs sprake is van een schending van de Wet Financieel Toezicht. Die wet stelt dat het consumenten duidelijk moet zijn dat zij extra kosten maken, op het moment dat ze een bepaald product aankopen via een dergelijke constructie. Volgens de bond denken consumenten nu dat ze een goede deal sluiten, terwijl ze eigenlijk zelf voor hun cadeau betalen. De Hoge Raad oordeelde eerder dat ‘gratis’ telefoons bij een abonnement niet langer zomaar meer mogen, omdat er sprake is van koop op afbetaling. Het lijkt erop dat we dit in dezelfde categorie kunnen scharen, al is het natuurlijk de rechter die daarover gaat.

Toezicht op energieleveranciers
Het is volgens de bond daarom van belang dat er meer toezicht komt op de energieleveranciers. Het wordt op die manier mogelijk om in de gaten te houden welke acties zij initiëren en hoe ze ervoor zorgen dat consumenten uiteindelijk toch zelf de kosten betalen. Het is op zich geen probleem om een tablet cadeau te doen, mits consumenten weten dat ze elders zonder dat cadeau wellicht een lagere energierekening betalen. Uit eerdere berekeningen blijkt immers dat consumenten de tablet dubbel en dwars zelf betalen, het is veelal voordeliger om een losse tablet aan te schaffen.

Meer transparantie gewenst
Het is vooral van belang dat er meer transparantie komt. Een gratis tablet klinkt voor veel consumenten aantrekkelijk, terwijl zij daar uiteindelijk gewoon zelf de kosten voor betalen. Ook Energie Direct heeft dergelijke praktijken al eens aan de kaak gesteld en ook energieleverancier Essent staat bekend om het verzet hiertegen. De beide energieleveranciers proberen er op die manier voor te zorgen dat er een meer eerlijke markt ontstaat. Het is uiteindelijk de consument die daarvan kan profiteren, dankzij een helder overzicht van de kosten en mogelijkheden om een energiecontract af te sluiten.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01