Groene energie als oplossing voor klimaatverandering

15-04-2019 | Klimaatverandering

Afbeelding

Het klinkt vrij logisch; om klimaatverandering tegen te gaan zou iedereen moeten overgaan op duurzame energie. Meer en meer Nederlandse huishouden stappen over naar een duurzaam energiecontract. Maar zou het echt helpen wanneer alle Nederlandse huishoudens overgaan op groene energie? Is dat überhaupt wel haalbaar?


Nederlands stroomnet onder druk

Het Nederlands stroomnet is momenteel niet berekend op de hoge pieken aan leveringen aan het net vanuit zonnepanelen en windmolens. Deze hoge pieken doen zich vooral voor op momenten waarop weinig energie verbruikt wordt en het weer gunstig is voor zonnepanelen en windmolens. Wanneer het winderig en zonnig is dus. Het probleem is dan dat er teveel stroom geleverd wordt aan het net. Zoveel, dat het net dit er niet meer bij kan hebben. De stroom wordt dan niet meer opgenomen en dat is erg zonde. Er wordt dan namelijk wel duurzame energie opgewekt, maar niet meer opgeslagen. Dit zou voorkomen kunnen worden door het net uit te breiden of een manier te vinden om het teveel aan stroom om te zetten naar een vorm waarin de energie wel opgeslagen kan worden. Dat kan met bijvoorbeeld een grote accu of door de energie om te zetten naar waterstof.


Sjoemelstroom en biomassa

Ook wanneer u denkt groene energie geleverd te krijgen, hoeft dit niet het geval te zijn. Er worden namelijk nog steeds groene certificaten opgekocht uit landen zoals Noorwegen, door Nederlandse energieleveranciers. Consumenten krijgen hierdoor de indruk gebruik te maken van groene energie, maar in werkelijkheid krijgen zij 'vergroende' grijze energie geleverd. Wilt u dit voorkomen? Bekijk dan de stroometiketten van de energieleveranciers. Daarop vindt u terug op welke manier(en) de leverancier haar stroom opwekt of geleverd krijgt. Ziet u daarbij 'waterkracht' staan? Dan gaat het bijna altijd om vergroende energie en niet om daadwerkelijk groene energie. Het werkelijk percentage aan groene stroom afkomstig vanuit waterkracht is in Nederland namelijk nihil.

Verder komt u vaak de term biomassa tegen. Ondanks het woord 'bio', is er weinig bio aan deze vorm van stroom opwekken. In het geval van biomassa worden houtsnippers (vaak afkomstig uit Canada) verbrand in kolenovens. Voor elke bepaalde hoeveelheid verbrande houtsnippers zou er in principe weer een boom geplant moeten worden om de uitgestoten hoeveelheid co2 weer te kunnen opnemen. Daarmee zou het proces dan op papier co2 neutraal zijn. Natuurlijk is dat nooit het geval op deze manier. Zo worden de houtsnippers vanuit Canada naar Nederland getransporteerd in grote tankers, duurt het decennia voordat een nieuwe boom de uitgestoten co2 weer heeft opgenomen en is het moeilijk te controleren of er daadwerkelijk een nieuwe boom geplant wordt en of deze het überhaupt overleefd. En zo zijn er nog veel meer punten tegen biomassa aan te brengen.


Conclusie

Met het afsluiten van een energiecontract waarbij sjoemelstroom of biomassa gebruikt wordt, heeft u geen positief effect op het klimaat van vandaag. Wanneer u een energiecontract afsluit waarbij energie wordt opgewekt in Nederland en op een duurzame manier, dan heeft u in ieder geval een goede kans dat u bijdraagt aan minder co2 uitstoot op dit moment. Helaas kan het wel voorkomen dat u niet écht groene stroom geleverd krijgt omdat het net dit niet altijd kan leveren.

Op het moment is de enige manier om écht de co2 uitstoot te beperken, gebruik te maken van zonnepanelen die de opgewekte stroom direct naar uw woning doorsturen. Om opgewekte energie niet verloren te laten gaan, kunt u eventueel een accupakket aanschaffen. Terugleveren aan het net is ook vaak een oplossing, maar dat kan lang niet altijd omdat het net hierop niet is voorbereid.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01