Groene energieleverancier? Kijk uit voor sjoemelstroom

08-01-2016 | Sjoemelstroom

Afbeelding

Groene energie wordt, mede door de huidige stijging van de temperaturen, een steeds populairder product. Energieleveranciers maken hier gretig gebruik van en bieden inmiddels allemaal groene energiepakketten aan. Wanneer u begaan bent met het milieu en om deze reden overstapt naar een leverancier van groene energie wilt u er natuurlijk vanuit kunnen gaan dat de groene energie die u afneemt ook daadwerkelijk groen is. Helaas is dat lang niet altijd het geval.

Nog steeds veel sjoemelstroom
Omdat het hoogseizoen van energieoverstappers er weer aan zit te komen wordt door energieleveranciers weer volop geadverteerd met aanbiedingen. Door het steeds populairder worden van groene energie wordt het maken van reclame voor groene energie ook steeds populairder.

Neem nou bijvoorbeeld de nieuwe reclame van Eneco, welkom in de nieuwe wereld. Hierin wordt door Eneco de suggestie gewekt dat zij uitsluitend echt groene energie levert, terwijl dit in werkelijkheid hoogstwaarschijnlijk niet het geval is. Indien u groene energie van Eneco wilt gaan afnemen dient u namelijk een 'HollandseWind' energiepakket af te nemen. Omdat de capaciteit van de windmolens uiteraard een limiet kent wordt de klant vooral doorverwezen naar het pakket 'Ecostroom'.

Ecostroom niet echt groen
Ecostroom van Eneco is helaas moeilijk groen te noemen. Momenteel maken meer dan één miljoen consumenten gebruik van Eneco Ecostroom. Het merendeel van deze klanten zal in de veronderstelling zijn dat zij groene energie afneemt. Dit is echter simpelweg niet mogelijk. Het stroometiket van Eneco Ecostroom geeft namelijk aan dat de stroom voor meer dan 80% afkomstig is uit waterkracht. Waterkracht is nauwelijks een factor in Nederland wanneer het gaat om het opwekken van stroom. Het opkopen van 'vergroenende' certificaten uit Noorwegen op basis van energie opgewekt door middel van waterkracht is daarentegen voor energieleveranciers wél een grote factor. De kans is dus aanzienlijk dat meer dan 80% van de zogenaamde groene stroom die geleverd wordt bij Eneco Ecostroom helemaal niet groen is.



Echt groene energie
Helaas zijn er in Nederland nog steeds maar enkele kleinere energieleveranciers die daadwerkelijk groene energie leveren wanneer dit wordt afgenomen. Indien u wilt overstappen naar een groene energieleverancier kunt u gebruik maken van onze groene energievergelijker. Tot op heden is nog steeds geen van de grotere energieleveranciers echt groen. Wellicht dat dit in de nabije toekomst verandert.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Meer nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01