Groene energieleveranciers in Nederland rukken op

26-06-2015 | Groene energie

Afbeelding

We maken steeds meer gebruik van groene energie. Tenminste, dat beeld heerst. Is dat echt waar? En welke energieleveranciers trekken op dit moment de kar? Ruim 1 op de 5 Nederlanders stapt heel bewust over voor een groene energieleverancier, wat aan lijkt te geven dat het een interessante markt vormt. Welke leveranciers spelen daar het best op in en hoe valt het eigenlijk na te gaan of een energieleverancier helemaal groen is? We zetten diverse energieleveranciers op een rij en gaan in op het stroometiket.

Duurzame energie in Nederland
Het aantal duurzame energieleveranciers in Nederland is nog relatief klein, al neemt het de laatste tijd wel toe. De stroometiketten van de energieleveranciers laten zien dat het aandeel windenergie het afgelopen jaar bijvoorbeeld met 20% is gestegen en dat we ook meer gebruik zijn gaan maken van zonne-energie. Aan de andere kant neemt de hoeveelheid stroom uit biomassa juist af en laat ook stroom uit waterkracht een daling zien van 16%.

Het zijn nog altijd Nuon, Essent en Eneco die in Nederland de meeste huishoudens van stroom voorzien. Het heeft dat wat betreft het meeste effect wanneer zij stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Binnen de drie grote leveranciers is het Eneco die het meest groen is, klanten zitten daar het best wanneer ze gebruik wensen te maken van een groene energieleverancier. Een meer gerichte blik op Eneco laat bovendien zien dat men daar meer gebruik maakt van energie uit wind en biomassa, ten koste van de grijze energie die het voorheen opwekte. Dat is een daadwerkelijke vergroening, die ervoor zorgt dat we bijvoorbeeld minder afhankelijk zijn van de kolencentrales.

Nuon en Essent zijn over het afgelopen jaar juist iets meer grijze energie gaan opwekken. Dat is opvallend, aangezien ze zich presenteren als energieleveranciers die op zoek zijn naar groene mogelijkheden. Als het gevolg daarvan is de CO2-uitstoot per kilowattuur (kWh) bij die leveranciers juist wat toegenomen, terwijl het ons streven zou moeten zijn om dit tot het minimum terug te brengen.

Uit een analyse van de Nederlandse markt voor energieleveranciers blijkt dat er op dit moment 4 energieleverancier volledig groen zijn:
Vandebron
Qurrent
Huismerk Energie
Pure Energie

Zij vormen wat dat betreft de beste keuze voor een ieder die op zoek is naar groene energie, zonder enige vorm van compromis. Het blijft aan de andere kant natuurlijk interessant om ook de tarieven mee te weten in een vergelijking.

Stroometiket van een energieleverancier
Een ieder die zelf na wil gaan hoe groen de eigen energieleverancier is kan daarvoor gebruik maken van het stroometiket. Iedere leverancier dient dat op uiterlijk 1 mei te publiceren over het vorige jaar, om aan te geven uit welke bronnen de energie is opgewekt. Hieruit blijkt bovendien of er sprake is van groene stroom uit Nederland, of dat men deze elders heeft ingekocht. We kunnen op die manier een goed beeld krijgen van de energieleveranciers in Nederland, om na te gaan hoe groen ze op dit moment eigenlijk echt zijn.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01