Bel 085 3035 744 voor hulp bij overstappen

Grote steden: goedkope energie belangrijker dan duurzaam

Grote steden: goedkope energie belangrijker dan duurzaam

Grote steden: goedkope energie belangrijker dan duurzaam

Onderwerp: Duurzaam
Datum: 21 DEC 2015

Grote steden kiezen massaal voor goedkope grijze energie in plaats van een duurzaam alternatief. Dat meldt het AD op basis van navraag bij betrokkenen. Het lijkt erop dat gemeenten bij aanbestedingen nog steeds altijd kiezen voor de goedkoopste en niet voor de meest duurzame oplossing.

Milieuzones in Utrecht en Rotterdam
Hoewel overheden, mede door de invoering van onder andere milieuzones, beweren duurzaam te willen zijn lijkt dat in de praktijk toch anders te gaan. Ook de gemeenten Utrecht en Rotterdam hebben namelijk gekozen voor leveranciers van zogenaamd vergroende energie. Dit houdt in dat de ingekochte energie in principe groen is, maar dat in werkelijkheid niet is.

Vergroende energie
Vergroende energie is een term die wordt gebruikt voor een constructie waarbij in het buitenland certificaten worden opgekocht om energie duurzaam te maken. Hoewel de energie op papier dus duurzaam is, is dat in werkelijkheid natuurlijk niet het geval. Het merendeel van deze vergroende energie is gewoon opgewekt door het gebruik van kolencentrales. De overheden die gebruik maken van dergelijke constructies weten uiteraard heel goed dat de energie die zij inkopen niet duurzaam is.

Prijsverschil tussen groen en 'vergroend'
Ook noemenswaardig: het prijsverschil tussen vergroende energie en daadwerkelijk groene energie is tegenwoordig niet meer dan één procent. Overheden besparen door voor een niet duurzaam alternatief te kiezen dus ongeveer één procent op de kosten. Het uitgegeven geld wordt daarnaast door de gekozen energieleveranciers grotendeels weer geïnvesteerd in grijze energie.

Hypocriet bestuur
Om aan de ene kant duurzame initiatieven te steunen en milieuzones in te stellen voor de stad, terwijl aan de andere kant op grote schaal kolenenergie wordt ingekocht, is gewoon hypocriet. Overheden zijn op grote schaal bezig het te doen lijken of zij groene energie gebruiken terwijl duurzaamheid geen echte factor lijkt te zijn in de beslissing welke energieleverancier een eventuele aanbesteding zal winnen. Aan de andere kant wordt burgers aangeraden duurzaam te zijn en worden bijvoorbeeld oudere auto's uit de binnenstad geweerd.

Écht groene energieleveranciers
Hoewel elke energieleverancier tegenwoordig claimt groene energie te leveren, is dit slechts bij enkele energieleveranciers echt het geval. De volledig groene energieleveranciers zijn onder andere Qurrent en Pure Energie.

Energieleverancier Pure Energie heeft inmiddels aangegeven niet meer te willen meedoen aan de energiebesteding race. Volgens Alfons Wispels, directeur van Pure Energie, stellen overheden dat zij duurzaam willen zijn, maar blijkt in de praktijk de prijs een belangrijkere factor.

Besparen met vergelijken

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws over het onderwerp: Duurzaam

Alliander werkt aan meer duurzaam hoofdkantoor in Arnhem
18 JUN | Duurzaam

Zowel de energieleveranciers als de overige nutsbedrijven werken in Nederland...

Noordelijk Lokaal Duurzaam verbaasd over lage score in duurzaamheidsranglijst
02 NOV | Duurzaam

De duurzaamheidsranglijst geeft aan hoe duurzaam verschillende energieleveranciers...

Wet stroom weggestemd door eerste kamer
24 DEC | Duurzaam

De eerste kamer heeft de nieuwe Wet stroom weggestemd. In deze wet werd onder andere bepaald hoe het transport...

Verdubbeling duurzame energieprojecten
04 SEP | Duurzaam

Verdubbeling duurzame energieprojecten, zonnestroom voor het eerst koploper Aan een...

Hernieuwbare energie door monomestvergisters
13 SEP | Duurzaam

Minister Kamp van Economische Zaken heeft €150 miljoen toegekend voor de realisatie van monomestvergisters op...

Zonne-energie wereldwijd snelste groeier duurzame energie
16 OKT | Duurzaam

In 2016 is de capaciteit van zonne-energie wereldwijd met 50% toegenomen. Daarmee is het de snelst groeiende vorm...

Reacties op dit artikel

Ook reageren? Vul het formulier onder de reacties in.

  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageren op dit artikel

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaaktCopyright © 2014-2018 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy