Grote steden: goedkope energie belangrijker dan duurzaam

21-12-2015 | Duurzaam

Afbeelding

Grote steden kiezen massaal voor goedkope grijze energie in plaats van een duurzaam alternatief. Dat meldt het AD op basis van navraag bij betrokkenen. Het lijkt erop dat gemeenten bij aanbestedingen nog steeds altijd kiezen voor de goedkoopste en niet voor de meest duurzame oplossing.

Milieuzones in Utrecht en Rotterdam
Hoewel overheden, mede door de invoering van onder andere milieuzones, beweren duurzaam te willen zijn lijkt dat in de praktijk toch anders te gaan. Ook de gemeenten Utrecht en Rotterdam hebben namelijk gekozen voor leveranciers van zogenaamd vergroende energie. Dit houdt in dat de ingekochte energie in principe groen is, maar dat in werkelijkheid niet is.

Vergroende energie
Vergroende energie is een term die wordt gebruikt voor een constructie waarbij in het buitenland certificaten worden opgekocht om energie duurzaam te maken. Hoewel de energie op papier dus duurzaam is, is dat in werkelijkheid natuurlijk niet het geval. Het merendeel van deze vergroende energie is gewoon opgewekt door het gebruik van kolencentrales. De overheden die gebruik maken van dergelijke constructies weten uiteraard heel goed dat de energie die zij inkopen niet duurzaam is.

Prijsverschil tussen groen en 'vergroend'
Ook noemenswaardig: het prijsverschil tussen vergroende energie en daadwerkelijk groene energie is tegenwoordig niet meer dan één procent. Overheden besparen door voor een niet duurzaam alternatief te kiezen dus ongeveer één procent op de kosten. Het uitgegeven geld wordt daarnaast door de gekozen energieleveranciers grotendeels weer geïnvesteerd in grijze energie.

Hypocriet bestuur
Om aan de ene kant duurzame initiatieven te steunen en milieuzones in te stellen voor de stad, terwijl aan de andere kant op grote schaal kolenenergie wordt ingekocht, is gewoon hypocriet. Overheden zijn op grote schaal bezig het te doen lijken of zij groene energie gebruiken terwijl duurzaamheid geen echte factor lijkt te zijn in de beslissing welke energieleverancier een eventuele aanbesteding zal winnen. Aan de andere kant wordt burgers aangeraden duurzaam te zijn en worden bijvoorbeeld oudere auto's uit de binnenstad geweerd.

Écht groene energieleveranciers
Hoewel elke energieleverancier tegenwoordig claimt groene energie te leveren, is dit slechts bij enkele energieleveranciers echt het geval. De volledig groene energieleveranciers zijn onder andere Qurrent en Pure Energie.

Energieleverancier Pure Energie heeft inmiddels aangegeven niet meer te willen meedoen aan de energiebesteding race. Volgens Alfons Wispels, directeur van Pure Energie, stellen overheden dat zij duurzaam willen zijn, maar blijkt in de praktijk de prijs een belangrijkere factor.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01