Grote zorgen om financiële staat energieleveranciers

07-10-2019 | energie, stroom, vergelijken, energieleverancier

Afbeelding

Grote zorgen bij de Consumentenbond over de financiële staat van energieleveranciers. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar de schuldenlast bij energieleveranciers. Er werden dertig energieleveranciers onderzocht. Maar liefst dertien daarvan zitten flink in de rode cijfers, en dus ook in de problemen.

De Consumentenbond heeft naar aanleiding van het onderzoek Eric Wiebes (minister van Economische Zaken en Klimaat) verzocht om consumenten te beschermen tegen de gevolgen van een faillissement van hun energieleverancier.

Voor het onderzoek werden de jaarrekeningen van energieleveranciers erbij gepakt. Aanleiding was de faillissementen van EnergieFlex en Robin Energie. Met een dus schrikbarende conclusie: meer dan een derde van de energieleveranciers dreigt op lange termijn niet aan de financiële verplichtingen te kunnen voldoen.

De Consumentenbond mag de namen van de noodlijdende leveranciers niet naar buiten brengen. “Een hoge schuldenlast wil niet meteen zeggen dat een bedrijf failliet gaat, maar het is wel een teken aan de wand”, reageerde Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, tegenover het AD.

Gedupeerden moeten gecompenseerd worden voor teveel betaalde kosten

Brief naar de minister

Het verzoek aan minister Wiebes ging per brief. Daarin werd het probleem aan de kaak gesteld, maar kwam de Consumentenbond ook met oplossingen. Zo stelde het bijvoorbeeld voor om gedupeerden te compenseren voor eventueel teveel betaalde energiebelasting, BTW en netwerkkosten. ‘Daarnaast vindt de Consumentenbond dat de minister energiebedrijven bij overname van klanten van een failliete leverancier moet verplichten om ook de financiële verplichtingen ten aanzien van die klant over te nemen’, valt te lezen op de website van de Consumentenbond. ‘Denk daarbij aan teveel betaalde voorschotten en nog niet uitbetaalde welkomstkortingen.’

Sandra Molenaar op de website van de Consumentenbond: “Sommige mensen betalen elke maand bewust teveel en gebruiken zo hun energierekening als een spaarpotje. Maar daar kleven risico’s aan. Als je energieleverancier omvalt, ben je daardoor nog meer geld kwijt.’

Energie vergelijken

De premieverschillen tussen energieleveranciers zijn al jaren erg groot. Door uw energie te vergelijken kunt u jaarlijks honderden euro’s besparen. Via onze energievergelijker vindt u binnen 5 minuten de leverancier die het beste aansluit bij uw verbruik.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01