Helft van energiebedrijven kan snel omvallen

01-03-2016 | Energieleveranciers

Afbeelding

In Nederland kan de consument momenteel uit iets meer dan dertig energieleveranciers kiezen. Uit onderzoek van het FD op basis van de laatste jaarverslagen, blijkt echter dat meer dan de helft van de energieleveranciers zomaar zou kunnen omvallen indien een tegenslag hen raakt. Deze energieleveranciers hebben namelijk een solvabiliteit van minder dan 15%. De solvabiliteit wordt gezien als een belangrijke indicatie voor de weerbaarheid van een bedrijf. In veel sectoren is een solvabiliteit van 25 procent de ondergrens.

Honderdduizenden klanten
Momenteel hebben de energieleveranciers met dit solvabiliteitsprobleem enkele honderden duizenden klanten die gebruik maken van hen diensten. Deze energieleveranciers zouden echter zomaar kunnen omvallen indien zij een tegenslag te verwerken krijgen zoals een drastische terugloop van het aantal klanten. Mede met de komst van de energievergelijker en de liberalisering van de energiemarkt in 2003, is het aantal kleine energieleveranciers sterkt gestegen. Deze kleinere energieleveranciers moeten wel opboksen tegen de grote jongens. Om bijvoorbeeld mee te kunnen komen in een energievergelijking stunten deze kleinere energieleveranciers met de prijzen. De marges die zij maken op de energie zijn daardoor zeer klein. Maar een andere keuze is er niet. Niet genoeg klanten betekend namelijk het einde van het bedrijf.

Eventuele gevolgen voor de klant
Mocht een energieleverancier onverhoopt omvallen, dan zal dit voor de klant in principe weinig uitmaken. In dit geval wordt de energielevering tijdelijk overgenomen door de netbeheerder van de regio. De klant heeft dan de mogelijkheid over te stappen naar een nieuwe energieleverancier zonder onderbreking van de energielevering.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01