Hoe is de energierekening opgebouwd?

26-03-2019 | Energierekening

Afbeelding

Energie in de vorm van gas en stroom is voor veel mensen een eerste levensbehoefte. Maar deze levensbehoefte is zeker niet gratis. Dit is te zien op de energierekening van huishoudens. Ieder jaar betalen mensen gemiddeld zo’n € 2000,- voor hun energie. Omdat de kosten dus hoog zijn, is het ook goed om te weten wat en aan wie u deze € 2000,- betaalt. Dit staat allemaal vermeld op uw energierekening. Toch is het voor veel mensen niet altijd duidelijk wat de verschillende kostenposten op de energierekening precies inhouden. De energierekening ziet er verder ook niet bij alle energiebedrijven hetzelfde uit. Toch betaalt iedereen aan 3 partijen, namelijk aan de energieleverancier, aan de netbeheerder en aan de overheid.


De energieleverancier

Aan de energieleverancier betaalt u voor het gas- en stroomverbruik. Per kWh stroom en m3 gas betaalt u een bepaald tarief. Daarnaast betaalt u aan de energieleverancier ook nog zogenaamde vaste leveringskosten. De hoogte van deze kosten is onafhankelijk van uw energieverbruik. De hoogte van de vaste en variabele kosten verschillen per energieleverancier. U kunt via vergelijkingssites dus kijken welke verhouding tussen vaste en variabele kosten voor uw persoonlijke energiegebruik het voordeligste uitvallen. Kijk dus bij uw keuze voor een energieleverancier nooit enkel naar de tarieven voor stroom en gas, maar ook naar de vaste kosten die de leverancier rekent.


De netbeheerder

Aan de netbeheerder betaalt u voor de transportkosten van gas en stroom. U kunt niet overstappen naar een andere netbeheerder, omdat dat in iedere regio maar één bedrijf is. Wel houdt de overheid er toezicht op dat deze bedrijven geen onredelijke prijzen hanteren. De kosten die u betaalt zijn deels vast en deels variabel. Voor gasverbruik zijn er drie categorieën, waarin de huishoudens met een hoog gasverbruik het meeste betalen. Voor stroomgebruik betaalt u voor de capaciteit van de aansluiting. Hoe groter de potentiële stroomsterkte, hoe hoger de kosten zijn. U kunt op deze kosten dus gedeeltelijk besparen, door weinig gas te verbruiken en indien mogelijk een kleinere stroomaansluiting te kiezen.


De overheid

Een groot deel van de kosten die op de energierekening vermeld staan, gaan naar de overheid. Allereerst betaalt u energiebelasting per kWh en m3 gas. Deze tarieven zijn meestal hoger dan die van de energieleverancier. Daarnaast betaalt u sinds 2013 ook nog een opslag voor duurzame energie (ODE). De hoogte van deze belasting is ook afhankelijk van het verbruik en is dus eigenlijk gewoon een verhoging van de energiebelasting. Omdat energie nodig is om fatsoenlijk te kunnen leven, brengt de overheid bij ieder huishouden € 373,- in mindering op de energiebelasting. Deze mindering wordt afgetrokken van uw energiebelasting en zodoende valt de energierekening door deze mindering lager uit. Over de gehele energierekening inclusief de belastingen, moet net zoals over normale producten btw betaald worden. Energie valt onder het hoge btw-tarief van 21% dus dit verhoogt de energierekening aanzienlijk.


Verdeling

Uiteindelijk gaat bij een gemiddeld huishouden ongeveer de helft van de energierekening via btw en belastingen naar de overheid. Ongeveer 35% gaat naar de energieleverancier en 15% naar de netbeheerder. De overheid heeft de laatste jaren de belastingen op energie verhoogd, om mensen zo te stimuleren om minder energie te gaan gebruiken. Ook wordt het met een hogere energierekening lonender om energiebesparende investeringen te doen, zoals isolatie of warmtepompen.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01