Hoe kies je de goedkoopste energieleverancier?

30-01-2018 | Energieleverancier

Afbeelding

Wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier wil je natuurlijk voordeliger uit zijn bij de nieuwe leverancier. Om een goed beeld te krijgen van de verschillende leveranciers en voorwaarden, maak je online een vergelijking. In de zoektocht naar de goedkoopste energieleverancier zijn een aantal zaken belangrijk om op te letten.


Weet wat je verbruikt

Om een goed beeld te krijgen van de prijs voor je totale verbruik, moet je weten wat je jaarlijks aan energie verbruikt. Als je een jaarrekening hebt, kun je kijken naar je jaarverbruik. Ook zie je dan wat je eerder betaalde voor je energie en kun je met dat als uitgangspunt energieleveranciers vergelijken. Vind je een contract met lagere tarieven, of een contract met een gigantische welkomstkorting die het totaalbedrag een stuk omlaag brengt? Dan kan het de moeite waard zijn om over te stappen. Wees je ervan bewust dat het altijd verstandig is om een nieuw contract af te sluiten als je huidige afloopt. Na het verloop van het contract ontvang je namelijk energie tegen andere (hogere) tarieven van de leverancier.


Contract voor bepaalde of onbepaalde tijd

Energiecontracten zijn er voor bepaalde en onbepaalde tijd. Een contract voor onbepaalde tijd is meestal minder gunstig dan een contract voor bepaalde tijd. Wanneer de loopduur is verstreken, kun je immers kiezen om over te stappen. Houd er wel rekening mee dat je mogelijk een boete betaalt wanneer je over wil stappen voordat de contractperiode is verstreken. Die boete is maximaal 125 euro. In bepaalde gevallen betaalt het nieuwe energiebedrijf de boete, maar dit kan ten koste gaan van een eventuele welkomstkorting die wordt geboden. De overstapperiode is maximaal 6 weken; 14 dagen bedenktijd voor het nieuwe contract en 30 dagen opzegtermijn bij de oude energieleverancier.


Vaste en variabele tarieven

Een belangrijke keuze bij het bepalen van de goedkoopste energieleverancier is of je vaste of variabele tarieven wilt. Het voordeel van vaste tarieven is dat er geen risico's zijn. De energietarieven staan gedurende de hele contractperiode vast. Aanvullende kosten, zoals netbeheerkosten, kunnen wel veranderen want daar heeft het energiebedrijf geen invloed op. Kies je voor variabele tarieven, dan moet je er rekening mee houden dat de leverancier de prijzen kan verhogen of verlagen. Dat gebeurt in op 1 januari en 1 juli. Je profiteert in dat geval wanneer de gasprijzen dalen. Nadeel is dat de energierekening waarschijnlijk omhoog gaat wanneer de prijzen stijgen. Je loopt dus meer risico, maar hebt ook kans om juist minder te gaan betalen.


Lees de kleine lettertjes

Probeer inzicht te krijgen in de voorwaarden van een nieuw energiecontract. Die kunnen per aanbieder verschillen. Kun je zonder boete overstappen? Het is verstandig om zelf altijd in de gaten te houden wanneer je op kunt zeggen. Verder zijn er energieleveranciers waar je een opzegvergoeding krijgt wanneer je de maandtermijn te laat betaalt. Energiebedrijven adverteren graag met welkomstkortingen, maar zoek wel uit of je op basis van een lagere welkomstkorting niet alsnog meer betaald dan met een ander gunstig energiecontract met lagere tarieven maar ook een iets lagere welkomstkorting.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01