Initiatief voor duurzame en eerlijke stadsverwarming in Utrecht

23-09-2015 | Stadsverwarming

Afbeelding

In Utrecht gaat men deze maand van start met het initiatief ‘Stadsverarming’, een verbastering van het woord ‘stadsverwarming’ dat moet aangeven hoe droevig het met deze verwarmingsvorm gesteld is. Volgens de initiatiefnemer is er sprake van een dure en niet duurzame vorm van verwarmen, waarbij het bovendien niet mogelijk is om over te stappen van energieleverancier. Wat dat betreft zou stadsverwarming niet langer passen in de wijze waarop we onze huizen verwarmen en we de vrijheid van consumenten gebruiken om energieleveranciers dwingen de tarieven omlaag te brengen en meer duurzaam te werk te gaan.

Het initiatief wil er in Utrecht vooral voor gaan zorgen dat de inwoners van de stad op een meer voordelige en duurzame manier gebruik kunnen gaan maken van stadsverwarming, of dat het zelfs mogelijk wordt om over te stappen van energieleverancier. Of er plannen bestaan het initiatief uit te brengen naar andere delen van het land is op dit moment nog niet bekend. Feit is dat er door heel het land klachten bestaan over stadsverwarming, waarbij huishoudens vastzitten aan de tarieven van de energieleverancier die dit in een bepaald gebied verzorgt.

Stadsverwarming te duur en niet duurzaam
Stadsverarming in Utrecht is een initiatief van Bart van den Heuvel. Hij is een inwoner uit Terwijde, een nieuwbouwgebied in Utrecht waar woningen verwarmd worden op basis van stadsverwarming. Hij strijdt vooral tegen het feit dat de verwarming van zijn woning duurder is dan verwarming op basis van gas. Daarnaast is stadsverwarming in veel van de gevallen niet duurzaam, waardoor hij niet de kans heeft om bij te dragen aan een beter milieu. Hij kan daarnaast niet opzeggen of overstappen naar een andere energieleverancier, in plaats daarvan is er sprake van een lokaal monopolie voor de energieleverancier in de regio.

Restwarmte uit elektriciteitscentrales
In Utrecht worden zo’n 40.000 huishoudens van warmte voorzien door middel van stadsverwarming, waardoor het gaat om een aanzienlijk aantal. Stadsverwarming wordt onder andere opgewekt door gebruik te maken van de restwarmte uit de elektriciteitscentrales op Lage Weide. Het gaat daar om elektriciteitscentrales die nog op de traditionele wijze stroom opwekken, er is sprake van ‘grijze stroom’. Dat betekent indirect dat ook de warmte niet op een duurzame manier beschikbaar komt, al gaat het om restwarmte die er toch zou zijn. Wat dat betreft lijkt de schadelijke invloed op het milieu beperkt, we maken slechts gebruik van een bijproduct dat anders verloren zou gaan.

Overstappen van energieleverancier
Van den Heuvel is vooral ontstemd over het feit dat hij ondanks zijn bezwaren niet de mogelijkheid heeft om over te stappen naar een andere energieleverancier. Huishoudens die gebruik maken van gas kunnen de energieprijzen vergelijken en op basis daarvan een voordelige keuze maken. Huishoudens aangesloten op stadsverwarming hebben die kans niet. Zij zitten vast aan hun energieleverancier, waardoor die de prijs voor de warmte kan bepalen en er niets te doen valt aan een hoge energierekening, zonder de verwarming vaker uit te zetten of deze een graadje lager in te stellen.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Meer nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01