Innovation & Ventures van Eneco gaat 100 miljoen investeren in start-ups

09-07-2015 | Investeren

Afbeelding

Energieleverancier Eneco gaat een nieuw bedrijfsonderdeel opzetten en daarmee flink investeren in start-ups op het gebied van duurzame energie. Het gaat om Innovation & Ventures, dat 100 miljoen euro beschikbaar krijgt om projecten te steunen die kunnen bijdragen om Nederland meer duurzaam te maken. Het bedrijfsonderdeel heeft voor de komende jaren budget en moet op die manier een nieuwe bijdrage van Eneco aan een meer duurzame energievoorziening gaan leveren.

Innovatieve bedrijven in duurzame energie
Eneco richt zich met Innovation & Ventures op startende bedrijven, die werken aan innovatieve producten en oplossingen op het gebied van duurzame energie. Het zullen veelal start-ups zijn met ambitieuze plannen, die geld nodig hebben om die plannen werkelijkheid te maken. Het geld is daarnaast beschikbaar voor het ontwikkelen van een verdienmodel en het op de markt brengen van de producten of diensten. Innovation & Ventures van energieleverancier Eneco moet zich gaan gedragen als een katalysator, om de plannen aan de rol te brengen en ervoor te zorgen dat die gezamenlijk tot meer duurzame energie in Nederland kunnen gaan leiden.

Innovation & Ventures met 30 werknemers
Eneco heeft aangegeven dat er zo’n 30 werknemers aan de slag gaan bij Innovation & Ventures, om de start-ups te beoordelen en hen op een goede manier te begeleiden. De leiding komt in handen van Hans Valk, die voorheen directeur consumenten was bij de energieleverancier. Hij zal leiding geven aan het volledige team en ervoor zorgen dat de juiste plannen een financiële injectie ontvangen. De stap van Eneco is opvallend, aangezien het bedrijf aan de andere kant vorige week aangaf een streep te zetten door 400 miljoen aan investeringen in duurzame energie, zoals dat in het Energieakkoord uit 2013 was afgesproken. Dat gebeurde vanwege de op handen zijnde splitsing van het bedrijf, aangezien minister Kamp de netwerkactiviteiten in een aparte onderneming onder wil brengen.

Schrapping investering windparken en warmtenetten
Volgens een woordvoerder van Eneco zet het bedrijf een streep door investeringen in vooral windparken en warmtenetten, iets waar Innovation & Ventures zich in eerste instantie niet direct op zal gaan richten. In plaats daarvan is de 100 miljoen beschikbaar voor producten die klanten thuis helpt om hun duurzame energievoorziening (zoals zonnepanelen) optimaal te benutten. Daarin wil de energieleverancier wel blijven investeren, aangezien het bijdraagt aan meer duurzaamheid en een betere ervaring voor haar klanten. Wat dat betreft staat het volgens Eneco los van de schrapping van de investeringen aan de andere kant.

Investering ondanks splitsing
Minister Kamp heeft aangegeven de netbeheeractiviteiten van Eneco af te willen splitsen en dit in een aparte onderneming onder te laten brengen. Eneco is daar echter niet blij mee, volgens het bedrijf gaat er door de splitsing veel financiële slagkracht verloren. De energieleverancier heeft daarom aangegeven een grote investering in meer duurzame energie te moeten laten varen. Het bedrijf heeft dat geld nodig om de splitsing te kunnen realiseren, waardoor minister Kamp zich uiteindelijk zelf in de vingers zou snijden wanneer hij ervoor kiest om te plannen door te zetten.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Meer nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01