Internet via lantaarnpalen in de buitengebieden

28-09-2015 | Enexis

Afbeelding

De beschikbaarheid van internet in buitengebieden is vaak beperkt. Dit heeft vooral te maken met het feit dat het voor providers economisch niet interessant is om er een duur netwerk aan te leggen. Dat betekent in de praktijk dat zowel gezinnen als bedrijven niet de beschikking hebben over een breedband verbinding, terwijl onze huidige digitale samenleving daar in veel gevallen wel om vraagt. De gemeente Stadskanaal gaat samen met netbeheerder Enexis onderzoeken of het mogelijk is om internet via het elektriciteitsnet aan te bieden, door gebruik te maken van de lantaarnpalen die er staan.

Dit vraagt om een aanpassing van het elektriciteitsnet, maar zou er op een relatief voordelige manier voor kunnen zorgen dat klanten van de providers, dankzij medewerking van de netbeheerder, kunnen rekenen op snel internet. De breedband verbinding kan dan lopen via een bestaand netwerk, waardoor het voor de providers niet nodig is om te investeren in bijvoorbeeld glasvezel of een andere technologie.

Samenwerking met netbeheerder Enexis
Het gaat om een samenwerking tussen de gemeente Stadskanaal en netbeheerder Enexis, die de handen ineen hebben geslagen om na te gaan wat er mogelijk is. Een lantaarnpaal zal een hotspot worden, die ervoor moet gaan zorgen dat er in de omgeving internet beschikbaar is. Ook de elektriciteitskastjes in de omgeving zullen worden omgevormd tot hotspots, zodat deze zich in de buurt van de huishoudens en de bedrijven bevinden en mensen daar gebruik van kunnen gaan maken. Dit komt vooral de mensen van pas die in een buitengebied wonen, aangezien het in die gebieden vaak prijzig is om een internetkabel aan te leggen. De eerste werkzaamheden zullen plaatsvinden in Vledderveen, waar de proef tussen de beide partijen van start zal gaan.

Test met het openbare verlichtingsnet
Het college van burgemeester en wethouders in Stadskanaal heeft een bedrag van €35.000 beschikbaar gemaakt, om de test met de netbeheerder te kunnen financieren. Het is volgens Enexis van belang om het openbare verlichtingsnet aan te passen naar gelijkspanning. Op die manier loopt de stroom altijd dezelfde kant op, zoals dat ook bij een accu het geval is. In dit geval is er nog sprake van wisselspanning, waarbij de stroom van richting kan veranderen. Dat gebeurt ook bij een stopcontact. Gelijkspanning is een stuk minder gevoelig voor storingen, waardoor het verstandig is om daar gebruik van te maken voor datacommunicatie die betrouwbaar dient te zijn.

Maximale snelheid van 60 Mbps
Een internetverbinding via het elektriciteitsnet is niet de meest ideale situatie, maar biedt volgens providers toch de mogelijkheid tot snelheden van 60 Mbps. Wat dat betreft is er sprake van een waardige breedbandverbinding, die ervoor zorgt dat klanten met hoge snelheid kunnen uploaden en downloaden. De beide snelheden zullen 7,5 MB per seconde gaan bedragen, wat meer dan voldoende is om goed mee te kunnen. De netbeheerder Enexis zou daardoor een belangrijke rol kunnen spelen binnen de internetvoorziening in het buitengebied, al is het natuurlijk van belang om de resultaten van de proef eerst af te wachten.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Meer nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01