Kabinet wil af van vrije zorgkeuze

29-10-2019 | Zorgverzekering

Afbeelding

Het kabinet is voornemens een einde te maken aan de vrije zorgkeuze in Nederland. De Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze (SHVA) stelt dat in een brandbrief, gericht aan de Raad van State.

Volgens SHVA, een groep van ruim vijfduizend zorgverleners, komt de overheid met een voorstel waarbij er maximumtarieven kunnen worden opgelegd voor zorgaanbieders waarmee zorgverzekeraars geen contract hebben.

Onvrede

Bij het kabinet heerst er op dit moment onvrede. In deelsectoren zoals de Geestelijke gezondheidszorg en Wijkverpleging, waar de nieuwe zorgwet gaat gelden, maken verzekerden meer en meer gebruik van niet gecontracteerde zorg. Het houdt in dat zorgverleners zelf mogen beslissen hoe zij de zorg leveren. Ook bepalen ze zelf tegen welk bedrag zij dit doen. De verzekeraars zijn wettelijk genoodzaakt om een deel van het tarief te vergoeden, ook als er geen afspraken zijn met zorgaanbieders.

De reden dat er onvrede is bij het kabinet komt omdat bij zorg zonder contract veelal is gebleken dat het aantal verleende uren hulp gemiddeld 2,7 keer hoger ligt dan bij de gecontracteerde zorg. Hierdoor zijn de kosten gemiddeld twee keer zo hoog als normaal.
Die hogere kosten zullen ergens van betaald moeten worden. Bijvoorbeeld door een hogere zorgpremie.

Lucratiever

Zonder contract werken kan lucratiever zijn. Bijvoorbeeld bij zorgaanbieders in de wijkverpleging. Zij zouden vaak hoge winsten maken, in sommige gevallen zelfs tot meer dan veertig procent. Dat terwijl maar drie procent gebruikelijk is voor gecontracteerde zorg. Onderzoeksinstituut Vektis heeft geconcludeerd dat ook het winstpercentage hoger ligt bij zorgaanbieders die in grote mate werken op basis van niet gecontracteerde zorg.

Vrije keuze

In de huidige vorm mag men zelf bepalen door welke arts of zorgaanbieder hij of zij zich laat behandelen. Afhankelijk van de zorgverzekering van de verzekerde wordt de rekening volledig of gedeeltelijk vergoed. Bij een restitutiepolis betekent dat vaak een volledige vergoeding. In het geval van een naturapolis is dit gemiddeld 75 procent. Bepaalde verzekeraars werken met 65 of 70 procent.

Hinderpaalcriterium

Op dit moment bestaat er een wettelijke hinderpaal. Deze is er zodat verzekeraars niet dusdanig weinig mogen vergoeden dat hierdoor een hinderpaal voor verzekerden ontstaat om zich tot een zorgaanbieder te wenden die niet door de zorgverzekeraar gecontracteerd is. Het betekent in de praktijk dat verzekerden altijd recht houden op 70 tot 75 procent vergoeding van het niet gecontracteerde tarief.

Werkelijkheid: en dan?

Mochten de plannen van het kabinet worden doorgevoerd betekent het een mogelijk einde van dat hinderpaalcriterium. En dus ook de vrije zorgkeuze. In ieder geval voor bepaalde zorgsectoren.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01