keyless entry-systeem kan invloed hebben op autoverzekering

16-10-2019 | autoverzekering

Afbeelding

De deur van uw auto openmaken. Het begon met de sleutel in het slot, later kon het door op een knopje te drukken. Inmiddels is dat zelfs niet meer nodig. Met de keyless entry wordt de deur van afstand geopend. Ideaal, zo lijkt het. Toch heeft het ook nadelen. Het levert een verhoogde kans op diefstal op. Het kan gevolgen hebben op uw autoverzekering.

Zodra u binnen een bepaalde afstand van uw auto bent gaat de deur open. Het klinkt ideaal. Niet alleen voor u, maar ook voor dieven. Zij gebruiken zogenoemde ‘relay attacks’ waarmee zij het signaal van de sleutel klonen. Zo kunnen zij de auto openen. Vele fabrikanten hebben hier op ingespeeld door de systemen behoorlijk te verbeteren. Het zorgt ervoor dat de handelswijze van de dieven is getackeld. Keuringsinstantie Kiwa SCM onderschrijft het met als gevolg dat het de beveiligingseisen voor het keurmerk heeft aangescherpt. Dit lijdt er toe dat er in 2020 tienduizenden auto’s niet meer verzekerd zijn voor diefstal.

Diefstalverzekering


Certificatiemanager Henk van Vliet van Kiwa stelt dat de kans bestaat dat er volgend jaar een kwart van alle auto’s met een keyless entry-systeem vanaf 2020 zonder diefstalverzekering zit. “De problemen ontstaan vooral bij modellen die al langer op de markt zijn. Die auto's worden opnieuw gekeurd, maar beschikken in veel gevallen over systemen die niet aan de beveiligingseisen voldoen," aldus van Vliet tegenover BNR.

Kiwa SCM certificaat


Het Kiwa SCM certificaat is bij vele verzekeraars een eis. Toch is het niet gezegd dat autorijders zonder certificaat geen autoverzekering kunnen afsluiten. Het is dus erg belangrijk dit goed door te nemen in de voorwaarden. Hier valt te lezen wat de eisen van de verzekeraar zijn.

Fabrikanten zorgen ervoor dat de nieuwe auto’s aan de eisen voldoen. Toch, zo stelt Van Vliet, zijn deze auto’s nog niet allemaal op de markt. Dit kan nog wel eens twee jaar gaan duren.

Drie opties


Er zijn drie opties, zo zegt Barbara van der Rest van het Verbond van Verzekeraars tegenover BNR. “Een aantal verzekeraars zal de premie verhogen. Ook zullen er verzekeraars zijn die eisen dat je extra beveiligingsmaatregelen treft". De derde mogelijkheid is dat er niets wordt veranderd en dat het ontbreken van het nieuwe certificaat voor lief wordt genomen.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01