Bel 085 3035 744 voor hulp bij overstappen

Kosten stimulering duurzame energie door consumenten betaald

Kosten stimulering duurzame energie door consumenten betaald

Kosten stimulering duurzame energie door consumenten betaald

Onderwerp: Energiebelasting
Datum: 09 FEB 2017

De energiebelasting opslag duurzame energie (ODE), zal in de komende jaren tot 2020 met maar liefst 250% gaan stijgen. Momenteel betaalt een gemiddeld gezin op jaarbasis 60 euro aan deze heffing. In 2020 zal de hoogte van dit bedrag gestegen zijn naar 200 euro per jaar. De reden voor deze forse stijging zijn de groeiende investeringen van de overheid in duurzame energie. Dat meldt vergelijkingswebsite Pricewise.

Opslag duurzame energie (ODE)
De heffing opslag duurzame energie werd in 2013 ingevoerd met de invoering van de wet Opslag duurzame energie. In dit jaar koste de heffing een gemiddeld huishouden 10 euro op jaarbasis. In de jaren 2013 tot 2016 steeg de heffing ook al met een gemiddelde van 80% per jaar. Omdat het destijds om niet een heel groot bedrag ging voor de consument, werd er toen nauwelijks iets over geschreven. Nu het bedrag toch voelbaar begint te worden voor de consument, lijkt het volgen van deze heffing steeds interessanter te worden. In 2020 zullen de kosten van deze heffing namelijk oplopen tot 50% van de kosten die door de netbeheerder worden gerekend. Een consument is dan maandelijks bijna 17 euro duurder uit door de ODE.

Ontwikkeling duurzame energie
Nederland loopt op Europees niveau sterk achter wanneer het gaat om opwekking en gebruik van duurzame energie. Omdat Nederland zich heeft verbonden aan de Europese klimaatdoelen 2020 (20% van alle energie dient dan uit duurzame bronnen afkomstig te zijn), is het nu nodig om sterk extra te investeren in duurzame energie om nog een kans te maken deze doelen te behalen. In 2015 had het aandeel van duurzame energie in Nederland al uit 7,6% moeten bestaan. Nederland bleef dit jaar echter hangen op nog geen 6%.

Zelf de ontwikkeling van duurzame energie stimuleren
Er is een grote opkomst te zien van een nieuw soort energieleveranciers die de traditionele rol van de energieleverancier naast zich neerleggen en de term energieleverancier opnieuw uitvinden. Initiatieven als Vandebron, Powerpeers en Pure Energie laten zien dat het ook anders kan. Deze energieleveranciers leveren stuk voor stuk alleen duurzame energie van eigen bodem. Door over te stappen naar een dergelijke energieleverancier, werk je zelf mee aan de stimulering van duurzame energie doordat deze energiebedrijven op hen beurt weer het verdiende geld steken in de ontwikkeling van nieuwe duurzame energiebronnen als windmolens. Benieuwd welke mogelijkheden er zijn om over te stappen naar een 100% groene energieleverancier? Vergelijk dan eens het aanbod van groene energie.

Besparen met vergelijken

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws over het onderwerp: Energiebelasting

Energiebelasting fors omhoog, heffingskorting omlaag
27 JAN | Energiebelasting

In 2017 gaan consumenten iets meer betalen voor energie. Hoewel de energiebelastingen fors omhoog gaan, worden...

Reacties op dit artikel

Ook reageren? Vul het formulier onder de reacties in.

  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageren op dit artikel

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaaktCopyright © 2014-2018 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy