Kritiek op kosten afleversets van energieleverancier Ennatuurlijk

26-08-2015 | Energieleveranciers

Afbeelding

Energieleverancier Ennatuurlijk uit Best lijkt te maken te hebben met een onderzoek door de Autoriteit Consument & Markt (ACM), naar aanleiding van klachten van diverse klanten. De energieleverancier verzorgt momenteel de stadsverwarming voor enkele duizenden huishoudens, een taak die de leverancier overnam van Essent. Met name de afleversets lijken tot problemen te leiden, vanwege de hoge kosten die de energieleverancier daarvoor berekent. Officieel willen zowel de ACM als Ennatuurlijk zelf er niets over zeggen, maar het lijkt erop dat er een onderzoek gaande is naar de gang van zaken.

De ACM zorgt er in Nederland voor dat consumenten niet de dupe worden van machtsposities van bedrijven en houdt daarnaast in de gaten dat er bijvoorbeeld sprake is van een eerlijke manier van zaken doen. Op het moment dat er een groot aantal klachten binnenkomt kan de organisatie besluiten een onderzoek in te stellen en na te gaan wat er aan de hand is.

Klachten over kosten van afleversets
De afgelopen tijd zouden er bij de ACM veel klachten binnen zijn gekomen over energieleverancier Ennatuurlijk. Het is een leverancier uit Best, die sinds enige tijd de stadsverwarming verzorgt voor zo’n 6.400 huishoudens en ongeveer 20 bedrijven. Het gaat om aansluitingen in Helmond, met name in de wijken Brouwhuis en Rijpelberg. Zij hebben te maken gekregen met een nieuwe energieleverancier en lijken in een aantal gevallen verrast over bijvoorbeeld de kosten die ze moeten betalen voor de afleversets. Ter vergelijking hebben zij de jaarrekeningen over de eerdere perioden tot hun beschikking, waardoor de ACM hier goed onderzoek naar lijkt te kunnen doen. De ACM wil voorlopig niet aangeven wat er precies aan de hand is, al bevestigt de organisatie wel dat er sprake is van een onderzoek naar de doorberekening van kosten van afleversets in meer algemene zin.

Onderzoek door de ACM
De ACM doet onderzoek naar de doorberekening van deze kosten, maar wil op dit moment niet uitweiden over de stand van zaken of de precieze wijze waarop bijvoorbeeld energieleverancier Ennatuurlijk hierbij betrokken is. In de wijken Brouwhuis en Rijpelberg is men al langere tijd niet tevreden met de wijze waarop er voor de stadsverwarming gezorgd wordt. De kosten liggen er erg hoog, in vergelijking tot andere aansluitingen die geen gebruik maken van stadsverwarming. Of daar dankzij het onderzoek van de ACM nu verandering in zal komen is op dit moment nog niet goed duidelijk.

Monopoliepositie energieleverancier
Feit is in ieder geval dat er in de wijken veel kritiek heerst op de monopoliepositie die er is ontstaan voor Ennatuurlijk. Als opvolger van Essent heeft de energieleverancier als enige toegang tot de stadsverwarming in de wijk, waardoor het bedrijf vrij is in het bepalen van de tarieven en het bepalen van de kosten die er in rekening worden gebracht. Zodra het onderzoek van de ACM is afgerond zal er meer duidelijkheid ontstaan over de hoogte van de kosten en de mate waarin deze terecht zijn.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01