Kunstmatige eilanden gaan wellicht groene stroom leveren

10-07-2019 | Windmolenpark

Afbeelding

Tensminste... als het aan de onderzoekers van North Sea Wind Power Hub ligt. Deze groep bestaat uit Havenbedrijf Rotterdam, netbeheerder Tennet, Gasunie en het Deense Energinet. Uit onderzoek door deze groep is gebleken dat de klimaatafspraken van Parijs gehaald kunnen worden indien de Noordzee landen samenwerken en gezamenlijk kunstmatige eilanden gaan ontwikkelen. Deze eilanden kunnen dan gaan fungeren als hubs op zee. De stroom die door de windmolens wordt opgewekt wordt dan eerst naar deze hubs gestuurd. Daar wordt de stroom samengebundeld en naar een deelnemend land verstuurd. Hierdoor zouden energiemarkten aan elkaar gekoppeld worden waardoor de kosten lager zullen zijn dan wanneer landen dit zelf zouden doen.


Kosten onbekend

De onderzoekers hebben niet bekend gemaakt wat de kosten voor dit megaproject zullen zijn. Wel hebben zij aangegeven dat door samenwerking tussen omringende landen de kosten sterk gedrukt kunnen worden. De bedoeling is dat er een groot aantal windmolenparken gebouwd gaat worden die in 2040 een totale capaciteit van tussen de 70 en 150 gigawatt gaan leveren. Daarmee zouden dan honderden miljoenen Europeanen voorzien kunnen worden van echt groene energie.


Groene energie voor honderden miljoenen Europeanen

Wanneer het project daadwerkelijk tot uitvoering zou komen, zou dit groene energie kunnen opleveren voor honderden miljoenen Europeanen in verschillende landen. Deze landen moeten dan wel eerst gaan samenwerken. De onderzoekers hebben de regeringen van Nederland, Duitsland en Denemarken al opgeroepen gesprekken te starten. Ook de Europese Commissie is op de hoogte gesteld van de plannen.

Of het project ook uitgebreid wordt met landen als Noorwegen, Zweden en Engeland is nog niet bekend. Qua ligging zou dit natuurlijk niet meer dan logisch zijn. Hopelijk ziet ook Europa dit in en worden er geen landen geblokkeerd omdat zij geen lid zijn van de Europese Unie. Wellicht interessant om te zien waar de prioriteiten komen te liggen voor de EU.


Groene energie bij u thuis

Het aantal huishoudens dat overstapt naar een groen energiecontract stijgt nog steeds. Toch is het percentage van deze huishoudens dat daadwerkelijk groene stroom ontvangt klein. Dat komt omdat we nog steeds vallen voor zogenaamde groene stroom die dat in werkelijkheid niet is. Denk daarbij aan 'vergroende' stroom, ook wel sjoemelstroom genoemd, en biomassa. Hoewel dit op papier groene stroom is, klopt daar on werkelijkheid niets van. Écht groene stroom wordt op het moment alleen opgewekt via wind en zonnepanelen. Indien u echt groene stroom geleverd wilt hebben thuis, kiest u daarom voor groene stroom uit Nederland. Daarnaast is ook de keuze voor een energieleverancier belangrijk. Probeer te kiezen voor een energieleverancier die investeert in duurzame energie.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01