Lening voor huiseigenaren om asbestdak te verwijderen

21-10-2019 | Opstalverzekering

Afbeelding

Een asbestdak laten verwijderen en een nieuw dak plaatsen. Het is geen goedkoop project. Voor mensen met die plannen kwam er afgelopen maandag goed nieuws. Het kabinet maakte bekend dat het hier een fonds voor gaat oprichten.

Het fonds is bedoeld voor huiseigenaren die hun asbestdak willen vervangen. Zij kunnen dan geld lenen waarmee de vervanging van het dak kan worden bekostigd. Het fonds wordt gevuld met bijdragen van de rijksoverheid, provincies, gemeenten en banken. Op dit moment is er nog tachtig miljoen vierkante meter dak met asbest.

Geduld
Met het fonds wil het kabinet de huiseigenaren stimuleren om de asbestdaken te vervangen. Het volgt nadat een verbod op daken met asbest eerder niet door de Eerste Kamer kwam. Toch zullen huiseigenaren geduld moeten hebben. Het fonds zal pas vanaf 2028 bestaan.

Er komt dus geen verbod. Dat wil echter niet zeggen dat huiseigenaren met een asbestdak niet in de problemen kunnen komen. Opstalverzekeraars willen geen daken met asbestdaken meer verzekeren. Dit geeft invloed op het krijgen van een hypotheek. Deze kan namelijk niet verkregen worden zonder woonverzekering.

Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, tegenover nu.nl: “Het is dus niet de vraag óf, maar hoe we met elkaar voor een veilige, schone en asbestvrije omgeving kunnen zorgen. De daken waar dit nog in zit, zijn oud en verweren steeds verder. We willen mensen helpen hun asbestdak te verwijderen."

De wens voor dit fonds kwam een jaar geleden. Regeringspartijen VVD en CDA diende destijds een motie in. Toen kwamen er uit de provincie geluiden dat er ‘tientallen miljoenen’ in zo‘n fonds moeten komen.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Copyright © 2014-2020 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap