Meer kennis over de energiemarkt helpt bedrijven goede keuze te maken

25-09-2015 | Energiemarkt

Afbeelding

Bedrijven maken gebruik van energie, maar het is ze niet altijd goed duidelijk wat energie eigen is en hoe de prijs tot stand komt. Welke partijen zijn er betrokken bij de levering en hoe heeft de markt zich de laatste jaren ontwikkeld? Bedrijven die een goed beeld hebben van de rol van energieleveranciers en de prijsopbouw van energie kunnen betere keuzes maken, die bijvoorbeeld van invloed zijn op hun financiële prestaties of de betrouwbaarheid van de levering.

Wat is energie?
Het is voor bedrijven allereerst van belang om er rekening mee te houden dat energie voor bedrijven bestaat uit de combinatie van elektriciteit en gas. Elektriciteit is afkomstig uit zowel fossiele brandstoffen (gas, steenkool en olie) als duurzame bronnen (zon, wind en water). De voorraad fossiele brandstoffen raakt langzaam op en de productie van energie hiermee is schadelijk voor het milieu. Duurzame bronnen vormen een goed alternatief, ook de prijs valt over het algemeen steeds minder vaak hoger uit. Het zijn in alle gevallen de elektriciteitskabels van Tennet die de elektriciteit naar de bedrijven transporteren, onafhankelijk van het type energie dat zij afnemen.

Waaruit bestaat de prijs voor energie?
De prijs voor energie bestaat uit verschillende elementen. Er is sprake van een internationale handelsmarkt, waarbinnen schommelingen in vraag en aanbod van grote invloed zijn. Energieleveranciers als Nuon produceren energie, terwijl ze dit aan de andere kant inkopen voor hun klanten. Wat dat betreft spelen de energieleveranciers die zelf produceren een dubbele rol. Bedrijven betalen voor de leveringskosten, de marktprijs, de onbalanskosten, profielkosten en CO2-kosten van de energieleverancier. Vervolgens komt daar ook netbeheer en belasting bij, op basis waarvan de totale prijs voor de aangeboden energie ontstaat.

Welke partijen leveren energie aan bedrijven?
Er zijn verschillende partijen betrokken bij de levering van energie, wat dat betreft kan de energieleverancier daar niet zelfstandig voor zorgen. In plaats daarvan is er in eerste instantie de energieleverancier, die gas en elektriciteit inkoopt en kan leveren. Vervolgens is er sprake van een meetbedrijf dat de meetdata bijhoudt en dit doorgeeft aan de leverancier, om de jaarrekening op te kunnen maken. Ten derde is er de netbeheerder. Deze partij zorgt ervoor dat er sprake is van een goed netwerk, om zowel elektriciteit als gas te kunnen transporteren. Het is van belang dat deze partijen goed met elkaar samenwerken, om een betrouwbare energielevering te kunnen garanderen.

Hoe heeft de energiemarkt zich ontwikkeld?
Tenslotte is het van belang om er rekening mee te houden hoe de energiemarkt zich de laatste jaren ontwikkeld heeft. Sinds de jaren ’90 is er in de verschillende Europese landen sprake van een vrije energiemarkt. Dat betekent dat bedrijven zelf hun energieleverancier kunnen kiezen. Het is daarom de moeite waard om onderhandelingen met verschillende partijen te voeren of in iedere geval een vergelijking tussen aanbiedingen te maken. Aan de hand daarvan is het mogelijk om een scherpe prijs voor energie af te spreken en de levering op een betrouwbare manier te organiseren.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Meer nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01