Meer overstappers energie in 2018

22-05-2019 | Overstappen

Afbeelding

In de afgelopen twaalf maanden zijn maar liefst 1,6 miljoen Nederlandse huishoudens overgestapt van energieleverancier. Dat blijkt uit onderzoek van de ACM onder de Nederlandse energieleveranciers. Dat is weer een stuk meer dan het jaar ervoor. Toch is nog steeds 29% van de Nederlandse huishoudens nog nooit overgestapt van energieleverancier terwijl dat tegenwoordig met de komst van de energievergelijker, erg snel te doen is. Steeds meer consumenten stappen daarom ook online over.


Goede ervaringen met de overstap

Maar liefst 87% van de overstappers geeft aan tevreden of zeer tevreden te zijn met de afhandeling van de overstap. Het overstapproces zelf wordt daarin veruit het best beoordeeld. Slechts 3% van de overstappers ondervindt problemen tijdens het overstappen. Het minst tevreden zijn de overstappers over de prijs van de nieuwe energieleverancier. Een belangrijke reden daarvoor zijn de recente prijsverhogingen geweest. Consumenten komen er dan na de overstap achter dat ook bij de nieuwe energieleverancier de prijzen weer omhoog gaan. Gelukkig zijn deze overstappers nog steeds een stuk goedkoper uit dan wanneer zijn bij hen oude energieleverancier waren gebleven.


Meeste overstappers via de energieleverancier zelf

Veruit de meeste consumenten stappen over via een website van een energieleverancier. Voor de beste prijs kunt u daar echter niet terecht. Een energieleverancier zal nooit toegeven duurder te zijn dan een concurrent en daarom haar prijzen alleen vergelijken met concurrenten die duurder zijn. Bent u van plan over te stappen? Maak dan gebruik van een onafhankelijke energievergelijker. Op deze manier bent u er zeker van dat niet een bepaalde partij wordt voorgetrokken omdat de uitbater daar profijt van heeft. U krijgt met een onafhankelijke vergelijking altijd de energieleverancier te zien die u het goedkoopste contract kan bieden.


Overstap in de meeste gevallen om de prijs

71% van de consumenten stapt over vanwege een betere prijs bij een concurrent. Dit is iets minder dan in de voorgaande jaren. Het aantal overstappers dat de overstap maakt om een (welkomst)cadeau te ontvangen is echter sterk gestegen. Maar liefst 21% van de overstappers doet dit om een cadeau te ontvangen bij het nieuwe energiecontract. Zij doen dit door te kiezen voor een energie aanbieding. Dat is op zich zonde, want u bespaard áltijd meer door te kiezen voor een cashback of lagere leveringstarieven. U kunt dit zelf narekenen op basis van het verschil in kosten tussen het goedkoopste energiecontract en het contract waarbij het cadeau wordt aangeboden. Vervolgens zet u het verschil tussen deze kosten uit tegenover de prijs van het cadeau. U zult dan zien dan een normaal contract altijd voordeliger is.


Besparing loopt op tot € 517 op jaarbasis

Overstappers hebben in de afgelopen maanden tot maar liefst € 517 op jaarbasis bespaart op het nieuwe energiecontract. Dat is weer fors hoger dan de voorgaande jaren. Het wordt daardoor voor consumenten ook steeds aantrekkelijker om energie te gaan vergelijken.


3-jarig contract meest afgesloten

Het 3-jarig energiecontract is veruit het populairste onder de overstappers. Dat is ook wel een beetje logisch aangezien de meesten overstappen via de energieleverancier zelf. Die legt een klant natuurlijk graag zolang mogelijk vast. Dat is zonde, want consumenten besparen veruit het meeste met 1-jarige vaste contracten. Hoewel de welkomstkorting bij een 3-jarig contract een stuk hoger lijkt, moet niet vergeten worden dat deze korting wordt betaald over een periode van 3 jaar en niet elk jaar weer zoals dat het geval is wanneer jaarlijks wordt overgestapt.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01